In een opmerkelijke ontwikkeling heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn steun betuigd aan een wetsvoorstel dat beoogt om maar liefst 300 miljard dollar aan bevroren Russische tegoeden in beslag te nemen. Het beoogde doel van deze actie is de financiering van de broodnodige wederopbouw van Oekraïne.
Deze beslissing, uiteengezet in een memo van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis dat in november naar een commissie van de Senaat werd gestuurd, markeert een opmerkelijke draai van de regering. Eerder werd er terughoudend gereageerd op het idee, met zorgen over mogelijke repercussies voor het Amerikaanse financiële systeem en de waarde van de dollar. Niettemin lijkt het Witte Huis nu vastbesloten om deze koerswijziging door te voeren.
Het streven is om deze stap gezamenlijk met de G7-bondgenoten te zetten, waarbij de Verenigde Staten echter ook rekening houden met mogelijke terughoudendheid binnen Europa. Momenteel bevriest de EU circa 180 miljard euro aan Russische tegoeden, en hoewel er overwegingen zijn voor hogere belastingen, verlopen de onderhandelingen traag. Frankrijk en Duitsland uiten bezorgdheid over mogelijke schade aan de euro en vrezen ook voor eventuele repercussies waarbij Rusland westerse tegoeden zou kunnen confisqueren.
De politieke situatie in de Verenigde Staten speelt ook een rol, waar Republikeinen recentelijk een nieuw steunpakket van 60 miljard dollar voor Oekraïne blokkeren. In reactie hierop tracht het Witte Huis alternatieve wegen te bewandelen, met de hoop dat het gebruik van bevroren Russische tegoeden voor steun aan Oekraïne breder draagvlak zal krijgen.
De Republikeinen tonen zich in ieder geval voorstander van de inbeslagname van Russische bevroren tegoeden, wat de dynamiek van deze ontwikkelingen verder benadrukt. Het Witte Huis lijkt vastberaden om deze financiële strategie in te zetten als een middel om de steun aan Oekraïne te versterken te midden van geopolitieke uitdagingen en politieke impasses.