“Als zij zich niet houden aan het besluit, dan moeten ze openstaan voor de consequenties”, zegt voorzitter Gretl Wolfram van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS).
In de afgelopen periode zijn bij ECD-controles heel wat winkels gesloten, omdat de winkeliers zich niet hielden aan dit besluit. De voorzitter zegt dat de winkeliers geen andere keus hebben, dan zich te houden aan het besluit. Volgens haar worden de winkels niet meteen gesloten, maar er worden eerst waarschuwingen gegeven.
Als de winkeliers zich hierna toch niet houden aan het besluit, dan gaat de ECD tot sluiting. “Dus de winkeliers weten dat ze het de volgende keer moeten doen.” Wolfram zegt verder dat als er winkeliers zijn, die tekeer gaan of niet meewerken, dan worden er wel harde maatregelen getroffen.
Zij benadrukt dat er wel rekening gehouden moet worden met de winkeliers, want het kost heel veel tijd en moeite om aan alle componenten van dit besluit te kunnen voldoen. In drukke periodes is het moeilijk voor de winkeliers om telkens de prijs te gaan veranderen, vooral als de energie- en brandstofprijzen fluctueren en de koers niet stabiel is. “Niet alles kan in een keer gedaan worden, dus er moet wel begrip getoond worden.”
Het ministerie van Economische Zaken Innovatie heeft per februari 2024 het Prijsaanduidingsbesluit aangepast om prijsopdrijving tegen te gaan en de consumenten te beschermen hiertegen. Dit besluit verplicht winkeliers en ondernemers om prijzen met belastingen en andere gemaakte kosten aan te geven, zodat de koper weet hoe de prijs tot stand is gekomen. De ondernemers hadden tot 1 september de tijd om aan deze nieuwe regels te voldoen.
De Economische Controle Dienst (ECD) houdt toezicht op de naleving van deze regelgeving en voert controles uit. Bij niet-naleving kunnen ondernemers te maken krijgen met economische sancties. Daarnaast is er nu een specifieke eis voor bonnen bij zowel klein- als groothandelaren, wat betekent dat consumenten hun bonnen ter plekke moeten controleren.