De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) neemt het voortouw in het versterken van de maritieme veiligheid in de regio met de organisatie van een workshop die zich richt op het onderzoek en de rapportage van maritieme ongevallen.
Van 4 tot en met 8 november 2024 vindt deze vijfdaagse workshop plaats in Residence Inn Paramaribo, waar maritieme professionals uit het Caribisch gebied samenkomen om hun kennis en vaardigheden te verbeteren.
Deze workshop komt op een cruciaal moment, gezien de aanzienlijke toename van scheepvaartactiviteiten in Suriname, met name in de olie- en gasindustrie. Directeur Michel Amafo van MAS wijst op de noodzaak om de wetgeving voor de binnenvaart en kustvaart te verbeteren, aangezien de verwachting is dat het aantal scheepsincidenten zal stijgen met de groei van de maritieme sector. “In dat geval is er een grotere kans op incidenten”, voegt hij toe. Dit maakt de training in ongevallenonderzoek niet alleen relevant, maar ook urgent.
Tijdens de workshop delen experts van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) hun kennis en bieden zij richtlijnen aan, zodat Caribische landen effectiever kunnen reageren op en rapporteren over maritieme incidenten. Dit is belangrijk, vooral in een regio waar maritieme ongevallen vaak onvoldoende worden onderzocht en gerapporteerd. Hoewel het initiatief van MAS prijzenswaardig is, is het ook een teken dat de regio nog veel werk te verzetten heeft op het gebied van maritieme veiligheid.
Amafo benadrukt dat het organiseren van dergelijke trainingen in Suriname een kans biedt voor lokale professionals om zich verder te ontwikkelen en bij te dragen aan de veiligheid op zee. Echter, de vraag blijft of deze inspanningen voldoende zijn om de structurele problemen in de maritieme sector aan te pakken. Het is essentieel dat niet alleen tijdens deze workshop, maar ook daarna, blijvende aandacht is voor training en verbetering van procedures.
Daarnaast komt de workshop op de achtergrond van een vergadering eerder dit jaar van directeuren van maritieme autoriteiten uit het Caribisch gebied, waar de IMO de behoefte aan training in het opzetten van ongevallenonderzoek onderstreepte. De noodzaak voor deze training benadrukt een bredere tekortkoming in de regionale samenwerking en het delen van best practices, wat de effectiviteit van de veiligheidsmaatregelen ondermijnt.
Leedwine David Pichon, Implementation Support Officer bij de IMO, geeft aan dat deze workshop de samenwerking binnen de regio zal versterken en dat de organisatie zich inzet voor de implementatie van internationale richtlijnen met betrekking tot gevaarlijke onderzoeken. Hoewel deze woorden hoopvol klinken, is het van belang dat deze intenties omgezet worden in concrete acties die ook de vele uitdagingen in de maritieme sector aanpakken.
Terwijl Suriname zijn positie in de maritieme sector versterkt, blijft de vraag hangen of deze workshops voldoende zijn om de veiligheid op zee daadwerkelijk te verbeteren. De toekomst van Suriname ligt immers op het water, maar dat betekent ook dat er grote verantwoordelijkheden en risico’s gepaard gaan met deze groei. Het is aan de betrokken partijen om ervoor te zorgen dat veiligheid niet alleen een bijzaak is, maar een prioriteit in de ontwikkeling van de maritieme infrastructuur van het land.