Het Directoraat Cultuur heeft donderdag 4 augustus, bekendgemaakt dat de geboortedag van Lieve Hugo, 13 december, is uitgeroepen tot Kaseko Dei (Dag van de Kaseko). Dit maakte directeur Roseline Daan bekend aan stichting Kaseko. De stichting was donderdag bij de directeur om documenten met handtekeningen, die de aanvraag voor die dag ondersteunen, in te dienen.
“Een complete en fijne verrassing”, noemt initiatiefneemster Rosita Leeflang de uitspraak van de Cultuurdirecteur. “Daar hadden we niet op gerekend”, zegt ze. Stichting Kaseko heeft in 2022 een verzoek ingediend bij het Directoraat Cultuur om 13 december uit te roepen tot Dag van de Kaseko. “Lieve Hugo heeft zichzelf tot de King of Kaseko gekroond. De eerste LP die hij heeft uitgebracht, legendarisch, in 1974 heette de King of Kaseko. Maar wij zijn ook van mening dat hij die grani verdient”, zegt Rosita Leeflang.
De handtekeningenactie is van 27 juli tot 3 augustus gehouden om het verzoek dat is ingediend bij het directoraat Cultuur te ondersteunen. “Uiteraard kun je natuurlijk zeggen dat iemand of een stichting iets wil hebben, maar het staat veel krachtiger als blijkt dat er veel meer mensen zijn die achter het idee staan”, zegt Leeflang. De stichting heeft een formulier ontwikkeld om de handtekeningen te verzamelen, ook op verzoek van het Directoraat Cultuur dat een ondersteuningsstuk heeft gevraagd.
Het uitroepen van Kaseko Dei is onderdeel van een groter traject. “Ons hoogste doel is om de Kaseko voor te dragen aan de ICA (International Council on Archives) en dat is het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de UNESCO. Dat is een heel proces en om dat proces in te zetten, moet je eerst onderzoek hebben gedaan en daarmee is onze stichting nu bezig.” Hiermee moet voorkomen worden dat de Kaseko verdwijnt.
De stichting is er ook duidelijk over dat Kaseko Dei geen nationale vrije dag moet worden. “Wij willen geen vrije dag, wij willen een dag van erkenning, net als de Jazz dag, die ook in 192 landen in de wereld geen nationale vrije dag is, maar waarbij er op die dag veel meer gedaan wordt met de jazzmuziek.” De initiatiefneemster zegt dat het een dag van waardering moet zijn voor de Kaseko, die typisch Surinaams is.
De Kaseko Dei is voor eenieder en er kan op verschillende manieren invulling aan gegeven worden. “Kaseko Dei is voor de muzikant, de liefhebber, het publiek, de radio-dj, de uitbater van een café die muziekbands inhuurt om muziek te maken, de luchthaven waar toeristen en gasten de muziek zouden moeten en kunnen horen.” De organisatie zelf heeft al zes edities van de Fosten Fesa achter de rug waarbij alleen Kasekomuziek uit de jaren zeventig en tachtig ten gehore worden gebracht door een band en wordt een award gegeven aan Kaseko legendes die nog tussen ons zijn, vertelt Leeflang. “De zevende Fosten Fesa *moet* nu komen, zegt Leeflang desgevraagd en die wordt dan de eerste viering van de Kaseko Dei”, aldus de initiatiefneemster. “Andere organisaties kunnen een workshop organiseren, een Kaseko dansi, een Kaseko borrel of een lezing. Any idea die er is, kan uitgevoerd worden”, zei ze in gesprek met Keynews tijdens de inzamelingsactie.
De Kaseko Dei gaat volgens Leeflang niet alleen om Lieve Hugo, maar om eenieder die heeft gemaakt dat nu gesproken kan worden van Kaseko als cultureel erfgoed. “Wij hangen het op aan de geboortedag van Lieve Hugo, omdat wij hem die grani willen geven. Datgene wat hij heeft neergezet qua muziek en het toegankelijk maken voor niet alleen Surinamers, maar allerlei bevolkingsgroepen, ook in Nederland, is bijna onmetelijk.”
De initiatiefneemster haalt ook aan dat er verder niets is gedaan met de legendarische musicus, behalve een straat die naar hem is vernoemd. Zij noemt verder enkele andere grootheden die ook belangrijk zijn in de geschiedenis van de Kaseko; Spally Spalburg, Jopie Vrieze, George Schermacher, Ewald Krolis, Iwan Esseboom en nog meer.
Sympathisanten konden online of hard copy formulieren invullen om aan te geven dat zij het initiatief om Kaseko Dei uit te roepen, ondersteunen. In totaal hebben 800 personen hun voor- en achternaam op de documenten geplaatst om de aanvraag te bekrachtigen.