Voor zeker 200 inwoners van Saramacca is de onzekerheid over hun grond nog niet voorbij, maar voor een groeiende groep bewoners komt er zicht op duidelijkheid: zij ontvingen op 15 mei hun grondpapieren uit handen van president Santokhi.
Tijdens een ceremonie op het commissariaat in Saramacca reikte president Chandrikapersad Santokhi officieel bereidverklaringen en beschikkingen uit aan bewoners van het district. Deze documenten bieden rechtszekerheid en maken het mogelijk om te investeren in huisvesting of landbouw op eigen grond.
President Santokhi sprak over de lange weg die is afgelegd. “Het is niet gemakkelijk geweest. Het grondprobleem is groot, want het gaat om zekerheid. Wanneer gronden worden afgepakt, ontstaat angst. Die angst leidt tot druk op de regering,” aldus het staatshoofd. Hij benadrukte dat hij vanaf het begin opdracht heeft gegeven om onrechtmatige gronduitgiften terug te draaien. “Meer dan 90 procent is inmiddels teruggedraaid en teruggegeven.”
Ook na de verkiezingen van 25 mei zal het werk doorgaan, verzekerde de president. Hij verwees naar de moeilijke beginjaren van zijn regering, die getekend waren door de COVID-19-pandemie en een zware financiële crisis. “Maar in de afgelopen drie jaren is er hard gewerkt voor het volk.”
Grondpapieren als fundament voor ontwikkeling
Districtscommissaris Mitchel Wongsodikromo noemde de dag een historisch moment voor Saramacca. “Met deze grondpapieren kunnen mensen bouwen, werken en een veilige leefomgeving creëren. Aan het eind van de dag kun je zeggen: deze stuk grond is van mij.”
Hij sprak zijn tevredenheid uit over de inzet van de regering. “Ik ben blij met een regering die niet alleen belooft, maar ook doet. Huisvesting is een mensenrecht.”
Nog 200 dossiers te gaan
Assembleelid Mahinder Jogi blikte terug op een inventarisatie uit 2020, waaruit bleek dat Saramacca te maken had met 1.250 onopgeloste grondzaken. “We zijn nu bij de zesde of zevende uitreiking. Er zijn zeker nog 200 gevallen over, maar we gaan door. Deze regering biedt zekerheid – voor burgers, voor het land, voor de toekomst.”
Ook onderminister Sieuwkoemar Ramsukul van Grondbeleid en Bosbeheer erkende de omvang van de achterstanden. “Sommige dossiers lopen al 30 tot 40 jaar. Een jaar is simpelweg niet genoeg om alles op te lossen.” Hij legde uit dat het proces van grondtoewijzing begint met een bereidverklaring, gevolgd door inmeting en betaling via de Centrale Bank. “Binnen vier maanden kunnen mensen via MI-GLIS hun beschikking krijgen. Zo bouwen we stap voor stap aan rechtszekerheid.”