Stichting A Marron KOMPAS heeft samen een onderhoud gehad met verschillende organisaties en clusterteam van ministers belast met het vervolgtraject na de aangeboden excuses door de Nederlandse premier Mark Rutte.
Het doel van de meeting was om elkaars inzichten te delen naar aanleiding van de aangeboden excuses en het vervolgtraject. De cluster zal verschillende organisaties die zich bezighouden met dit onderwerp aansturen en uiteindelijk een advies aan de regering uitbrengen. De focus in deze periode is gericht op de excuses.
De cluster heeft aangegeven dat zij het op prijs stellen dat alle gesprekken met de Nederlandse Ambassade via de regering worden gearrangeerd, waardoor er geen onduidelijkheid en onoverzichtelijkheid ontstaan in het geheel. Dat hebben ze ook doorgegeven aan de speciale gezant dat door premier Mark Rutte is aangesteld.
De stichting heeft duidelijk aangegeven dat de Marrongemeenschap zaken uit de media heeft vernomen, maar niet betrokken is in het traject naar de dag van de excuses. Het is daarom belangrijk dat de Marrongemeenschap nu weet wat zij mag verwachten richting 1 juli 2023. De stichting is sedert 8 januari 2023 gestart met het informeren van de diverse Marrongemeenschappen, waarbij Tapanahony, Lawa, Stoelmanseiland, Langatabiki en Frans-Guyana reeds aangedaan zijn.
De stichting heeft verder aangegeven dat het spirituele in deze fase niet vergeten mag worden. Het zijn de voorouders die onder de slavernij hebben geleden, waardoor de zegen van hen gevraagd moeten worden. Het zou daarom verstandig zijn om vóór 1 juli 2023 alle Marronstammen de mogelijkheid te bieden om plengoffers te brengen ter ere van de voorouders op hun heilige plaatsen in stad en district. De Marrons geloven dat als zij voor zo een zwaarwichtige zaak de zegen van de voorouders niet vragen, zij niet succesvol zullen zijn. Er is daarom een groep van vijf Kapiteins samengesteld die vanaf komend week consultaties zal houden met de verschillende Marronstammen, zodat men te weten kan komen wat elk stam nodig heeft voor het brengen van de plengoffers.
De stichting gaat consultaties houden met de verschillende stammen om te weten wat zij nodig zullen hebben voor hun plengoffers en dan een totale begroting opmaken. Samen met de cluster zal er gekeken worden hoe dit gefinancierd zal worden. Dat zal zo snel mogelijk moeten gebeuren.
De cluster heeft aangegeven dat er vervolgbesprekingen met andere groepen zullen komen om uiteindelijk een doelstelling te formuleren. We moeten zorgen dat wij alle andere stakeholders bij elkaar brengen. Deze zaak mag niet mislukken, want de hele wereld kijkt richting Suriname. We moeten zorgen dat het geen politieke, maar een volksmove wordt. Vanaf nu zullen zaken vastgelegd moeten worden.
De aanwezige cluster ministers waren Kenneth Amoksi, Albert Ramdien, Krishnakoemari Mathoera en Bronto Somohardjo. Ex-minister Silvano Tjong Ahin, die een coördinerende rol in het geheel heeft, en Rita Tjien-Fooh, directeur van het Nationaal Archief Suriname, waren ook aanwezig. De aanwezige bestuursleden van Stichting A Marron KOMPAS waren Leo Brunswijk (voorzitter), Ruben Ravenberg (Secretaris), Leo Atomang (Voorzitter 10 oktober 1760), Surgion Misiedjan (Voorzitter Ontwikkelingsfonds Gododrai), Tresna Pinas, Olivia John en Shen Jozua. Deze meeting vond op 5 april plaats.