De activisten Erlan Sleur, Remi Kompoeroe, Audrey Christiaan en anderen hebben geprotesteerd voor de Kathedraal aan de Henck Arronstraat. Het protest was gericht tegen de komst van de Braziliaanse president, Jair Bolsonaro. De activisten waren zeker een uur op de verzamelplek die Sleur woensdagavond op facebook bekend maakte. De groep verplaatste zich naar het Onafhankelijkheidsplein toen zij een seintje kregen dat de stoet met de Surinaamse en Braziliaanse delegatie via een andere route dan vermeld was hadden gereden richting het presidentieel paleis.
Sleur is van mening dat de Surinaamse autoriteiten Bolsonaro niet naar Suriname moesten halen voor bilaterale betrekkingen, terwijl hij verweten wordt van het uitmoorden van inheemse leiders die het Amazone regenwoud proberen te beschermen. “Brazilie is een land met miljoenen inwoners. We zijn maar een heel klein land voor ze. De enigste reden waarom ze hier zijn is, omdat wij olie hebben gevonden. En dat zij een weg willen bouwen dwars door onze bossen”, voert Sleur aan. Hij benadrukt dat de regering niet moet samenwerken met Bolsonaro, als die hart voor het volk hebben en het milieu binnen de Surinaamse grenzen lief hebben.
Internationale stappen
Christiaan stelt dat president Chandrikapersad Santokhi middels het protest een duidelijk signaal krijgt dat een samenwerking met Bolsonaro niet getolereerd zal worden. “Op multilateraal niveau samenwerkingen aangaan zonder dat het volk precies weet wat gebeurd; Zonder dat de inheemsen het weten, dit kan niet”, stelt Esav gebelgd. De activist stelt dat in geval de Surinaamse autoriteiten geen gehoor geven aan het gebaar de groep weer zal protesteren. Christiaan zegt dat vooral inheemsen organisaties uit Suriname en andere landen, maar vooral Brazilië genoodzaakt zullen zijn naar het internationaal gerechtshof te stappen, om de schending van mensen en tribale rechten aan te vechten.
Kompoeroe stelt dat het protest, in verband met de komst van Bolsonaro, slechts een signaal is dat Surinamers geen onrecht zullen tolereren als het aankomt op behoud van het milieu en Amazone regenwoud. “Wij zullen strijden en fel ook als het moet. Het is geen bedreiging maar wij zullen het niet pikken dat iemand als Bolsonaro hier als een held wordt ontvangen, terwijl hij in zijn eigen land bekend staat als een moordenaar en voorstander van het vernietigen van het milieu.” Terwijl het protest gaande was togen enkele Braziliaanse aanhangers van Bolsonaro naar het plein om een gebaar te maken naar hem, voor het presidentieel paleis.