Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie geeft aan, dat de veiligheidsdiensten en -instituten zich bijzonder hebben ingezet en nog steeds inzetten in het gebied na het tragisch incident op Klein-Saramacca. Tijdens een spoed persconferentie op donderdag 23 november sprak hij zijn waardering uit voor het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), de politieorganisatie en het leger.
Critici en lokale bewoners hebben echter veel kritiek geuit over de veiligheid in het gebied. De bewindsman merkte op, dat de hulp van de Fransen zeer cruciaal is geweest in het traject na de instorting van de mijnschacht in het Matawai-gebied.
Key News was een dag na het incident zelf ter plaatse en in een uitgebreid artikel staat aangegeven dat het opmerkelijk was dat er nergens een afbakening te bekennen was en dat er ook geen beveiliging aanwezig was. Volgens een van de goudzoekers in het kamp zouden de autoriteiten in de vroege middag uit het gebied zijn gegaan nadat de reddingswerkzaamheden geen resultaat meer opleverden. De lokale bewoner Lesley Hardley, die zelf familieleden heeft verloren in het goudmijn-incident, zei dat van een rampgebied verwacht wordt dat er enige beveiliging aanwezig was. “Daarom ben ik van mening dat de regering lokale mensen moet opleiden in hoe ze hun eigen gebied moeten beveiligen, omdat zij weten hoe ze moeten omgaan met de lokale gemeenschap.” Minister Amoksi bedankte ook de porknokkers die hebben geholpen om de lichamen van hun collega’s te bergen. “Dit is gepaard gegaan met gevaar voor eigen leven, er was en er is nog steeds instortingsgevaar,” aldus de bewindsman.
Amoksi gaf verder aan dat het onderzoek naar wat er precies op die dag is gebeurd, onder leiding van het Openbaar Ministerie staat. “Er is ook een officier van justitie aangewezen om het geheel te coördineren.” Vanuit het Korps Politie Suriname is de afdeling Kapitale Delicten belast met het onderzoek. “Voor alle vragen kunnen familieleden en nabestaanden zich wenden tot de afdeling, vooral voor het identificeren van de lichamen,” zei Amoksi. Hij gaf echter aan dat mensen voor basispolitiezorg eerst opgevangen zullen worden in hun regio. Journalisten hebben kritische vragen gesteld over de ordehandhaving in het gebied. De minister beantwoordde vaag, dat niet alleen Suriname te kampen heeft met het probleem van porknokkers en de zogenaamde minerunners. “Er is een intentieverklaring met de mijnbouwbedrijven, en de politie en het leger zijn ter plekke in het mijngebied.”