Medewerkers van het natuurreservaat Amana (Frans-Guyana) hebben dinsdagochtend een funeraire urn ontdekt op het strand in de omgeving van het Inheemse dorp Awala-Yalimpo, in het noordwesten van Frans-Guyana.
Deze omgeving wordt door onderzoekers beschouwd als een begraafplaats binnen de archeologische Barbakoeba-cultuur(11e – 14e eeuw). Deze cultuur werd beleefd in een uitgestrekt gebied langs de oostkust van Suriname tot aan de westkust van Frans-Guyana, met de Kourou-rivier als een van de referentiepunten.
De archeologische vondst werd dinsdagochtend bekendgemaakt op de Facebookpagina van het bestuur van de gemeente waartoe Awala-Yalimpo behoort, waarna lokale media er aandacht aanhebben besteed. In het kader van de aanleg van een nieuwe weg in Yalimapo werd de regionale archeologische dienst verzocht om preventieve opgravingen op de site uit te voeren. Er werd specifiek gevraagd om deze opgravingen uit te breiden naar het strand.
De Barbakoeba-cultuur was een archeologische cultuur die actief was van de 11e tot de 14e eeuw. Deze cultuur wordt geassocieerd met de kustgebieden langs de oostkust van Suriname tot aan de westkust van Frans-Guyana. De term “Barbakoeba” wordt vaak gebruikt om een specifieke stijl van aardewerk aan te duiden die kenmerkend is voor deze cultuur.
Deze archeologische cultuur staat bekend om haar begrafenispraktijken en locaties zoals Yalimapo worden toegeschreven aan de Barbakoeba-cultuur vanwege de aanwezigheid van begraafplaatsen en funeraire overblijfselen. Het onderzoek naar deze cultuur draagt bij aan het begrip van de geschiedenis en levenswijze van de bevolking in dat specifieke tijdperk en geografische gebied.