Het is bijna drie jaar geleden sinds Suriname geconfronteerd werd met Covid-19. Sindsdien kunnen artiesten moeilijk geld verdienen met optredens. Het samenscholingsverbod maak dat evenementen niet meer gehouden kunnen worden en dat artiesten daardoor een verminderd tot geen inkomen hebben. Daarom willen zij protocollen voor optredens hebben, zodat die weer gehouden kunnen worden. Dat maakten artiesten vandaag tijdens een persconferentie bekend.
Om de tafel met de regering
Tijdens het persmoment vandaag is naar voren gekomen dat de artiesten om de tafel willen met de regering. Zij willen een oplossing hebben, omdat zij van mening zijn dat Covid-19 er is om te blijven. Volgens Enver Panka worden de artiesten niet ontvangen. “En wanneer we dan protesteren, hoor je dat het weer die artiesten zijn. Maar wanneer ze met oplossingsmodellen komen, geef je geen gehoor”, aldus Panka.
Ook Jah Hands Baas had aan- en opmerkingen over de mogelijkheden voor artiesten. Volgens hem probeert hij vaker contact op te nemen met de directeur van het NIS om mogelijkheden te bekijken. “Maar hij neemt niet op. Er worden in het buitenland zelfs virtuele events georganiseerd. Dat zou in NIS kunnen”, zegt de artiest. De artiesten zeggen gewoon naar een manier te willen zoeken om toch nog geld te verdienen met hun talent. Daarvoor willen zij dat de regering hen tegemoetkomt door oplossingsmodellen te bedenken. Zij stellen de regering een ultimatum tot vrijdag 20 januari om te reageren op hun oproep.
Regels vertrappen
Het is geen geheim daar er buiten de regels om toch feestjes worden gehouden waar artiesten optreden. Op die manier proberen zij toch een inkomen te hebben. Zij zijn er niet over te spreken dat de sterke arm geluidsinstallaties en apparatuur in beslag genomen heeft, nadat de regels zijn overtreden. “Geen enkele regering heeft onze apparatuur voor ons gekocht. Waarom moeten ze het dan afpakken?” klonk het. De artiesten willen niet meer op zo’n manier optreden.
Protocollen
Het is volgens Panka niet zo moeilijk om een protocol te ontwikkelen. Als er wordt vastgesteld hoeveel mensen aan een tafel kunnen tijdens een evenement, met daarbij een vertegenwoordiger van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg of de politie die erop toeziet dat de regels worden nageleefd, is het mogelijk om de evenementen te organiseren. “Wie zich dan niet aan de regels houdt, wordt eruit gezet”, aldus Panka.