De Sectie Specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) gaat maandag landelijk in actie. Dat heeft voorzitter van de sectie, Javier Jessurun, de collegae laten weten middels een schrijven. Het besluit is genomen tijdens een sectievergadering op 1 december. De vereniging is al maanden in dispuut met de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) over een tariefsaanpassing.
Over het tarief was reeds overeenstemming bereikt met de directie van het SZF, maar toen het op de ondertekening van de overeenkomst aankwam, ging die niet door, zegt Jessurun. De actie houdt in dat alleen hulp verleend wordt aan SZF-verzekerden die zodanige medische hulp/zorg nodig hebben, dat het uitblijven daarvan directe (medische) consequenties zal hebben. Het gaat in deze om zowel poliklinische als klinische zorg voor de SZF-verzekerden. Patiënten van overige verzekeraars worden normaal behandeld.
Ruim zeven jaar geen aanpassing
Jessurun stelt dat zeven lange jaren zijn verstreken, zonder enige aanpassing van de tarieven vanuit de verzekeraar. “De tarieven dateren van 2014. Daarnaast zijn we al maanden bezig met het SZF voor een aanpassing. De onderhandelingen zijn op een gegeven moment vastgelopen en de specialisten zijn niet meer bereid om met de oude tarieven door te werken”, aldus Jessurun.
Vastgelopen onderhandelingen
Het SZF heeft een voorstel gedaan waarmee de specialisten het niet eens waren. De Sectie Specialisten deed een eerste voorstel, dat inhield dat er een aanpassing tot wel 80% van de particuliere tarieven moest worden doorgevoerd. De tarieven van particuliere verzekeraars werden enkele maanden terug aangepast tot een realistisch bedrag. De bedoeling was dat ook de SZF-tarieven aangepast moesten worden. De specialisten geven een korting van 20% aan het SZF, waardoor het tarief tot 80% zou worden aangepast.
Het SZF kwam met een tegenvoorstel, waarin een gefaseerde aanpassing werd voorgesteld vanaf 1 juli 2021. Uiteindelijk zijn de specialisten, met slag en stoot, in een sectievergadering akkoord gegaan met het voorstel. Daarna werd een verzoek gedaan om de uitbetaling van de nieuwe tarieven te laten ingaan per 1 januari 2022. Jessurun: “Dit viel niet in goede aarde bij de leden. Desondanks werd ook dit voorstel goedgekeurd, omdat wij te allen tijde rekening houden met de crisis in het land. Dus wij waren bereid dat offer te brengen. In verschillende sessies hebben wij toen vernomen dat de ondertekening voorlopig niet zal geschieden, waardoor de overeenkomst op losse schroeven kwam te staan.”
Geen ultimatum
Er is wel een actie aangekondigd, maar er is geen ultimatum gesteld aan de regering. Jessurun zegt ervan uit te gaan dat de regering reeds langere tijd op de hoogte is van de zaken die spelen. “We zijn on speaking terms, maar de actie is aangekondigd. En die gaat door totdat het gestelde doel voor ondertekening met het SZF, is bereikt”, aldus Jessurun.