De autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de opsporing van voortvluchtige verdachten. De indruk mag niet gewekt worden dat de overheid geen voortvluchtige opspoort. Dit is de mening van justitieminister Kenneth Amoksi. Hij sprak journalisten woensdag voor de vergadering van de ministerraad.
De bewindsman ging in op vragen over de plaatsing van ex-leger leider Desi Bouterse, op de opsporingslijst van Interpol. Recentelijk is Bouterse op de ‘Red Notice’ oftewel de Rode lijst van de Interpol geplaatst. De minister stelt dat hij nog geen inzage heeft gehad in het verzoek van het openbaar ministerie ten aanzien van de internationale opsporing.
Hij stelt dat hij nog niet weet onder welke condities Bouterse onder de rode lijst van de Interpol is geplaatst. De rode lijst van Interpol is een wereldwijde lijst van gezochte personen. Vaak genoeg gaat het hierbij om bijzonder belangrijke figuren die spraakmakende strafbare feiten hebben gepleegd.
Amoksi geeft verder aan dat hij binnenkort zal vernemen wat de motivering is van de Interpol om Bouterse op de rode lijst te plaatsen. Hij stelt dat de organisatie wel van overtuigd moet zijn om de veroordeelde op zo een lijst te plaatsen.
Vicepresident Ronnie Brunswijk ging ook in op de recente ontwikkelingen met betrekking tot drugsvangsten. Hij noemt de recente grote drugsvangsten in Suriname zorgwekkend. De functionaris geeft aan dat er nu modellen worden ontwikkeld voor een betere controle op drugssmokkel.
Brunswijk stelt dat de justitiële autoriteiten recentelijk bij elkaar zijn gekomen om het beleid te bespreken. Hij wil zelf niet ingaan op zaken, maar zegt dat er zware maatregelen getroffen zullen worden om de drugsmokkel in te dammen.
Verder geeft hij aan dat Suriname niet alleen nationaal, maar ook internationaal ten schande wordt gezet door nieuws over grote drugsvangsten. Hij kan zich niet voorstellen hoe een grote partij drugs recentelijk was verstopt in een bepaalde ruimte van een SLM-vliegtuig. Dit was heel gevaarlijk, vooral voor de passagiers op de vlucht.