De zaken en omstandigheden waar de werknemers van het Bureau van Openbare Gezondheid (BOG) mee te maken hebben, zijn volgens David Bakker, voorzitter van de bond van Inspecteurs bij BOG, heel slecht.
“BOG is nu een broko pernasi, de enige preventieve zorginstelling van Suriname is bijna dood”, zegt Bakker die ook aanwezig was bij de persconferentie van de verschillende vakbonden uit de zorgsector. Hij is ook niet te spreken over de uitspraken die Volksgezondheidminister Amar Ramadhin zou hebben gedaan dat vakbonden slechts opkomen voor de financiële middelen voor hun leden en zich niet druk maken of betrokken zijn bij de bevordering van de zorgsector.
De vakbondsleider van de milieu-inspecteurs geeft aan dat bij de onderhandelingen van het 2020/2021 wensenpakket van de bond, er zaken zijn aangehaald die er voor zullen moeten zorgen dat BOG haar eigen geld kan verdienen en de dagelijkse kosten kan dekken. “We moesten steeds weer aan de bel trekken, pas afgelopen maand zijn zaken die we hebben gevraagd doorgevoerd. Dus de minister moet niet komen zeggen dat de bonden alleen geld zoeken voor hun leden, maar ze helpen ook meedenken”, zegt Bakker.
Ook over de communicatie is Bakker niet tevreden. Om een afspraak te krijgen voor een gesprek met de minister hebben Bakker en zijn bestuur een aantal brieven geschreven, maar kunnen tot nu toe nog niet ontvangen worden door de minister. Het kan er bij Bakker niet in dat er zoveel brieven worden gestuurd naar de minister, maar er nog geen oplossing kan komen. “Bij alle bonden wordt het schrijven nu al een beetje te veel. U mag weten dat het BOG op leven is na dood. Tijdens de Covid-periode was BOG belangrijk. De bond en de directie hebben er toen voor gezorgd dat alle voertuigen over straat konden en dat we benzine gesponsord kregen”, doet Bakker uit de doeken. Vanuit de directie is er ook constant aan de bel getrokken hoe slecht het gaat bij BOG, maar daar bleef ook reactie uit.
In 2021 brak er een grote brand uit bij BOG waardoor bijna alles was lamgelegd wat betreft covid respons van BOG. De Swab-unit en de Covid hotline waren toen helemaal uitgeschakeld. Het op gang brengen van zaken bij BOG ging nogal moeizaam. “We hebben na de brand anderhalf jaar geen telefoon gehad bij BOG. Het personeel moest hun mobiel gebruiken om toegang te hebben tot internet aan het werk”, merkt Bakker op. Het BOG heeft een apparaat gedoneerd gekregen, maar het kan tot nu toe niet gebruikt worden, omdat het naar de eerste verdieping gebracht moet worden. Om dit apparaat naar boven te verhuizen is er ongeveer USD 700,- nodig. “Tot nu toe kunnen we de middelen niet gebruiken. Je kunt zeggen dat de apparatuur nu in weer en wind staat. BOG tron wan broko pernasi”, aldus Bakker.