Elegante handbewegingen, onmogelijke standjes, death walk en een dip. Dat hebben deelnemers geleerd tijdens de tweede Ballroom Voguing workshop in Suriname. “Het is een manier van vrijheid en expressie”, zegt Dizencio, ook bekend als Dizzy Vineyard, een van de workshop trainers.
Als onderdeel van het Pride Month Programma heeft Stichting New Monday Suriname, in samenwerking met Fonds voor Podiumkunsten en Stichting de Hoorn, een driedaagse, Ballroom Voguing workshop opgezet. Oprichter van New Monday Suriname, Omaira Toelsie, zegt dat zij met deze workshop een kickstart wil geven aan Ball Cultuur in Suriname.
Voor de training heeft ze de House of Vineyard aangetrokken. De House of Vineyard, is een van de pioniers als het gaat om Ball culture opzetten in Nederland. “We hebben wel eens in Nederland de House of Vineyard gezien en hebben ons afgevraagd waarom dit ook niet in Suriname is, want ook hier wordt er gevogued”, zegt Toelsie.
Bij Ball cultuur hoort ook een ‘house’ dat zijn de clubjes binnen de ‘Ball cultuur’. Elke House heeft een ‘moeder’ en een ‘vader’ deze zijn meestal de oprichters van zo een house. Toelsie hoopt dat Suriname tenminste haar eerste house krijgt.
“Behalve dansen en expressie, is een house echt een community die mensen zij het nou LGBTQ of niet een veilige plek bieden om zichzelf te ontdekken. Als we dat goed kunnen overbrengen kunnen er veel meer mensen gebruikmaken van zo een veilige plek”, zegt Toelsie.
Ze staat zeker open om mensen te begeleiden als men echt een eigen house wil opzetten. ‘In december komt een van de trainers weer naar Suriname en als er interesse is kan er zeker meer training gegeven worden en kunnen we dit verder ontwikkelen in Suriname.”
Onder de LGBTQ-gemeenschap is Ball cultuur niet onbekend, maar voor de rest van de samenleving in Suriname nog geen begrip. Ballroom heeft haar intrede gedaan eind jaren tachtig en jaren negentig in New York. Het begon als een pageant onder de zwarte en latino drag queens, die racisme hebben ervaren onder de bekende drag queen pageants in Amerika. Daar is ook de term voguing ontstaan. Voguing is een dans, maar tegelijkertijd een catwalk, waar de dansers op housemuziek extravagante poses aannemen. Voor velen die meedoen aan Ball cultuur wordt het gezien als een manier van expressie.
“Het leert je je zelf te zijn, maar ook je zelf vinden. Sterk staan in je schoenen, want wil je voguen, ja dan moet je zeker zelfverzekerd zijn”, legt Dizzy uit. Dizzy hoopt dat de LGBTQ-community in Suriname ook deel kan uitmaken van de ballroom community. “Ik zie zeker potentie als we kijken naar wie er allemaal hebben geparticipeerd aan de workshop en het enthousiasme”, vertelt Dizzy.
Dizzy onderkent dat Ballroom meer dan dansen is en ziet zijn ‘House’ als zijn gekozen familie. “Je hebt familie waar je in geboren bent, maar je hebt familie die je hebt gekozen en dat is mijn house voor mij. Ik heb mezelf daar gevonden”, vertelt Dizzy en verwijst naar de uitdagingen die elk persoon binnen de LGBTQ-gemeenschap meemaken als ze nog niet uit de kast zijn.
“Je gaat soms delen van jezelf wegstoppen om anderen blij te maken en soms verlies je dat van je zelf. In de Ballroom community heb ik mijzelf teruggevonden en mijn kracht teruggepakt in wie ik ben”, deelt Dizzy. Als Suriname werkelijk ready is voor ballroom cultuur, zal volgens Dizzy pas te merken zijn met tijd. “Niet iedereen gaat er klaar voor zijn, want ook in Nederland is er niet iedereen klaar voor en dat heb je overal op de wereld. Geen enkel land is hetzelfde, de vraag is eigenlijk aan de mensen zelf als ze klaar zijn er voor of niet.”
Voor Timothy Sabajo, een van de deelnemers, is de ballroom workshop meer dan hij had verwacht en stijgt zijn verwachtingen te boven. “Het is eigenlijk meer dan even een paar pasjes en handbewegingen maken, er komt echt veel meer bij kijken. Je kan het zien als een full body work-out”, zegt Timothy Sabajo al lachend. Zijn interesse voor Ball cultuur is aangewakkerd na het kijken van de Netflixserie Pose, die een weergave geeft van wat ballroom cultuur precies is. “De mensen in de serie hadden veel passie en zelfverzekerdheid en heb toen gezegd dat ik dit wil leren”, zegt Sabajo.
Hij hoopt dat het de workshop meer interesse zal komen in ballroom cultuur. “Er zijn zeker veel meer mensen geïnteresseerd, maar niet erbij kunnen zijn. Er sowieso potentie in Suriname”, merkt Sabajo op. Het ontwikkelen van ballroom cultuur en opzetten van een house kan voor Sabajo meer samensmelting zorgen binnen de LGBTQ-gemeenschap in Suriname. “Omdat er heel veel verdeeldheid is in de gemeenschap in het algemeen. Als we zo een cultuur starten dan heb je iedereen die deel uitmaken van de gemeenschap en zo een hechtere band vormen.”