“Koop alleen bij gerenommeerde slagers vlees, dan weet je dat het is gekeurd”, zegt bondsvoorzitter Ashwin Bechan van de keurmeesters van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
De keurmeesters van LVV zijn sinds maandagochtend in actie en er is nog geen oplossing in zicht.“ Een delegatie van LVV heeft dinsdag een gesprek gehad met vertegenwoordigers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken over deze kwestie, maar we hebben nog niets gehoord.”
Bechan meent dat er vooralsnog wel vlees beschikbaar is, maar als er geen verandering komt in de situatie, dan kan er aan het einde van deze week al een schaarste aan vlees ontstaan. “Er worden gemiddeld 200 runderen per week geslacht, wat nu niet gebeurt, dus dan zal je zeker een schaarste krijgen.”
Volgens de bondsvoorzitter worden op de dinsdag en donderdag runderen geslacht en op de maandag, woensdag en vrijdag varkens, geiten en schapen. “Bepaalde handelaren zullen misbruik maken en niet gekeurd vlees verkopen, maar koop je vlees bij gerenommeerde slagers, dan weet je dat het vlees gekeurd is.”
Volgens Bechan mogen ook geimporteerde vleesproducten, die niet gekeurd zijn, niet in de winkels worden verkocht, omdat deze producten eerst goedgekeurd moeten worden door de keurmeesters
Hij meent dat als men begint te hamsteren, er deze week nog een schaarste kan ontstaan. Door de schaarste zullen de handelaren de prijzen van de producten verhogen, wat ten nadele zal vallen van de consument. “Ik hoop dat er zo spoedig mogelijk een oplossing komt.”
Volgens Bechan mogen ook geimporteerde vleesproducten, die niet gekeurd zijn, niet in de winkels worden verkocht, omdat deze producten eerst goedgekeurd moeten worden door de keurmeesters. Dit betekent dat ook producten, zoals kipdelen, saucijsjes, corned en andere vleesproducten in de winkels, schaars zullen worden, als er geen oplossing komt. De keurmeesters zijn in actie, omdat zij sinds 2008 geen herwaardering hebben gehad. Volgens Bechan is er wel een missive goedgekeurd door de RvM, maar er is sprake van oponthoud, wat al bijna een jaar duurt.