De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), tevens gewezen president, Desi Bouterse is toch naar het protest op de Onafhankelijkheidsplein geweest, ondanks partijstructuren eerder hadden bekendgemaakt geen kennis van het protest te dragen.
Bouterse zegt vooral te zijn geraakt door de beweegredenen van Steven Summerville om op zaterdag 10 september een protest te houden op het Onafhankelijkheidsplein. “Ik kon het niet laten mijn ondersteuning te bieden. Ik heb mijn vrouw gezegd; al zitten Steven, Ashwin en ik alleen op het plein, ik ga die man ondersteunen”, zegt de ex-president, die verschillende journalisten te woord stond. Bouterse zegt nog steeds geen voorstander te zijn van het uitvoeren van een IMF-programma en gelooft er heilig in dat er andere alternatieven zijn die ingezet kunnen worden.
“Je moet niet alleen een tegenstander zijn, maar ook het alternatief kunnen presenteren en dat hebben wij wel bewezen. We hebben het bewezen”, zegt Bouterse. Met alle deskundigen, zoals de Centrale Bank, met bureau Staatsschuld, met de Procureur-Generaal en vele anderen is er volgens Bouterse wel een gedegen beleid opgezet. “Het kan wel, maar dan moeten alle neuzen in een richting zijn.”
De NDP-voorzitter maakt zich vooral zorgen om de verdere verarming van de samenleving en de koersontwikkeling van ons land. “Als de mensen nu al de goederen niet kunnen betalen, doet het je pijn. Mi hati e brudu.” Bouterse zegt dat het hem zeker wat doet als hij moet horen of soms zelfs moet zien dat mensen moeten wikken en wegen of zij een basisgoed zoals brood moeten kopen. “We waren die dingen niet gewoon in het land en moeten deze dingen een halt toe roepen.” Het is volgens Bouterse meer dan een realiteit dat mensen zelfs op social media moeten toegeven dat zij tot diefstal over moeten gaan om hun gezin te voorzien van eten. “We zeggen niet dat het goed is, maar het is een realiteit. We leven in een vreselijke moeilijke tijd”, zegt Bouterse.
Het wijzigen van het Kiesstelsel is ook ter sprake gekomen en dat de vicepresident met het aanpassen van het Kiesstelsel zich verkiesbaar gaat stellen in Paramaribo. Bouterse zegt het absoluut geen probleem te vinden dat de vp, Ronnie Brunswijk, zich verkiesbaar zal stellen in Paramaribo. “We moeten niet vergeten dat wij dit stelsel in de jaren ’80 hebben ingevoerd. We hebben het ingevoerd omdat we een stelsel hadden waarbij de grote groepen in het binnenland, zoals de Inheemsen en Marrons niks te zeggen hadden. Tegelijkertijd waren het toen de snelstgroeiende etnische groepen binnen onze samenleving”, zegt Bouterse.
Hij geeft verder aan dat er vooruit is gedacht en er toen een districtenstelsel is ingevoerd. Wat volgens Bouterse wel gezegd mag worden, is dat het Kiesstelsel sinds de introductie onvolledig tot helemaal niet is geëvalueerd. “Daarna is er niet meer bijgesteld op basis van de migratie die zich (in de afgelopen jaren) voltrokken heeft.”
Bij de uitspraak van het Constitutioneel Hof is er geen aanbeveling gegeven om het districtenstelsel aan te passen. Bouterse zegt verder dat hij de aanbevelingen van de huidige regering heeft gezien. “We hebben onze jongeren op de cijfers gezet en in feite schelen we maar 1 zetel in de benadering van het geheel. Als wij die ene zetel kunne verschuiven, dan kunnen we anytime verkiezingen houden.”
https://www.facebook.com/keynewssu/videos/605592524442118