De autoriteiten moeten beslissen als het ontslag van de bondsvoorzitter van de Ogane Werknemers Organisatie (OWOS) wordt teruggedraaid. De leden van de vakorganisatie hebben vandaag hun staking omwille van het ontslag van de voorzitter en de gang van zaken binnen het bedrijf officieel beëindigd, maar de werknemers gaan nog niet aan het werk.
Vanmorgen is er tijdens een algemene ledenvergadering aangegeven dat de leden vastberaden zijn om hun strijd voort te zetten. De bondsvoorzitter Marciano Hellings bevestigde dit vanmorgen zelfverzekerd tegenover journalisten. Hellings weerspreekt de in een persconferentie gedane uitspraken van de algemeen directeur Leo Brunswijk en stelt dat er geenszins sprake is van overtreding van gedragsregels in de statuten van de OWOS met zijn handelingen.
Volgens Hellings mag Leo Brunswijk zich niet bemoeien met zaken dienende de bond. Hellings is met staande voet ontslagen voor delen van foto’s van bedrijfseigendommen en het schenden van het vertrouwen van de werkgever. Hij zou volgens de EBS directie fotomateriaal hebben gedeeld van een aangekochte Toyota Prado. Deze afbeelding is verder gedeeld op sociale media.
“De CAO is nimmer vertrapt”, verklaart Hellings. Ondanks de aantijgingen beweert Hellings bewijs te hebben dat andersom aantoont. Hij betreurt de wijze waarop er vanuit de directie wordt omgegaan met het proces met ontslag tot gevolg. Personeelsleden die gisteren de straat op gingen uit protest voor de gang van zaken, hebben aangegeven dat er sprake is van rancune en stellen dat Brunswijk het voertuig niet moet gebruiken en dat de aankoop teruggedraaid moet worden.
Hellings voegde vandaag eraan toe dat er reeds een motie is ingediend bij de president, waarop nog geen antwoord is gegeven. Voor morgen staat er een vergadering gepland, waarvan de volgende stappen getroffen zullen worden aan de hand van het besluit. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de leden van OWOS beloofd dat er een oplossing komt in de EBS-kwestie. Hij sprak ze vandaag na een algemene ledenvergadering op zijn kabinet. De werkers waren naar het kabinet getogen om een motie in te dienen. Er is aan de vicepresident gevraagd zijn invloed aan te wenden om het ontslag terug te draaien en ontevredenheid over de gang van zaken in het bedrijf aan te pakken.
Brunswijk heeft de werknemers aangegeven dat hij de zaken vandaag met het ministers team zal bespreken. Hij verduidelijkt dat de zaak ook besproken zal worden met de EBS directie en het staatshoofd nadat het in regeringsverband is behandeld. De vicepresident stelt dat alle overleg in vrede moet gebeuren.