Strafrechtpleiter Raoul Lobo steekt zijn ergernis met betrekking tot buitensporig politiegeweld niet onder stoelen en banken. Het Regio Bijstand Team (RBT) spant volgens hem de kroon daarbij. En het ergste is volgens Lobo dat het Openbaar Ministerie (OM) wegkijkt voor alles wat daarbij verkeerd gaat. ‘RBT lijkt wel het troetelbeertje van het OM’, aldus de advocaat.
Vooral omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet optreedt tegen de foute agenten, krijgen ze volgens de raadsman de indruk dat ze steeds meer en meer mogen. ‘Sommigen worden er zelfs populair van en worden op sociale media geroemd om het buitensporig geweld’, zei hij op maandag 3 juli 2023 tijdens een betoog in de rechtszaal.
Hij sprak van ernstige misdragingen waarvoor agenten in Nederland hun baan verliezen en in de gevangenis belanden, terwijl anderen in de Verenigde Staten van Amerika tot levenslange celstraffen worden veroordeeld. ‘Het hoort niet zo in een geciviliseerde maatschappij als Suriname’, aldus Lobo.
Ook zijn cliënt Jason K., die samen met vier anderen wordt verdacht van een gewapende beroving, is slachtoffer van zinloos politiegeweld. De raadsman heeft de rechter gevraagd consequenties te verbinden hieraan en het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren. Hij benadrukte daarbij dat de vervolging ook heeft toegegeven dat de politie buitensporig geweld heeft toegepast bij de aanhouding. De man was na de arrestatie al uitgeschakeld en volledig onder controle. Toch schroomden de agenten er niet voor hem te mishandelen. Dat er nu wordt geprobeerd de beklaagde te troosten met de inkorting van zijn strafvoorstel met slechts 4 maanden is naar de mening van de verdediging onacceptabel.
Lobo is resoluut: Mocht de rechter zijn voorstel weigeren en het OM toch ontvangen, dan vindt hij het meer dan billijk dat zijn cliënt een substantiële korting krijgt op zijn straf. De openbare aanklager heeft een celstraf van 3 jaar onvoorwaardelijk geëist tegen Jason K.
Ook andere verdachten in deze zaak zijn zwaar toegetakeld door de politie. Kenneth J., het vermeend brein achter de beroving, is in Frans-Guyana aangehouden en aan de Surinaamse autoriteiten overgedragen. Dat betekent dat hij volledig in de macht was van de justitie casu quo de politie. Toch vonden de agenten het nodig hem in elkaar te slaan. Ondanks de ernstige kneuzingen die hij daarbij heeft opgelopen, is hij niet naar de dokter gebracht. Toen de gevolgen van de mishandeling ernstiger werden, moesten de raadslieden meerdere keren interveniëren, zodat hij kon worden afgevoerd voor behandeling op de Spoed Eisende Hulp (SEH).
Het RBT is een speciale politie-eenheid, verdeeld over de vier regio’s van het korps. Het gros van de agenten bij deze eenheid heeft een paramilitaire training genoten. Het team ondersteunt de basispolitie bij het optreden. Het RBT wordt veelal ingezet bij de aanhouding van vuurwapengevaarlijke criminelen.