In het vijfde seizoen van de documentaireserie *Busi Taki* onderzoekt programmamaker Christio Wijnhard de zogeheten ‘Groene Agenda’ van Suriname. In tien afleveringen gaat hij na in hoeverre duurzaamheid en milieubescherming daadwerkelijk worden meegenomen in het beleid van de overheid, de rechterlijke macht, het bedrijfsleven en politieke partijen.
Wijnhard benadrukt dat hoewel Suriname internationaal bekendstaat als een van de meest beboste landen ter wereld, er lokaal vaak tegenstrijdige beleidskeuzes worden gemaakt. “We horen regelmatig leiders spreken over onze status als groen land, maar zien tegelijkertijd beleid dat haaks staat op deze retoriek. Dit riep bij mij de vraag op: wordt onze bosrijke status echt meegenomen in de besluitvorming, of is het slechts een los beleidsonderwerp?”, aldus Wijnhard.
Voor zijn onderzoek sprak hij met diverse instanties, waaronder het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en verschillende politieke partijen. Opvallend genoeg bleken meerdere partijen niet bereid of in staat hun groene agenda te delen.
Kritische vragen over groene ambities
Het seizoen belicht cruciale thema’s, zoals de samenhang tussen Suriname’s groene ambities en de olie- en gasontwikkelingen in het zeegebied. Ook wordt gekeken naar de rol van de rechterlijke macht en de opkomst van ‘rechten van de natuur’ als juridisch vakgebied. “Is de rechterlijke macht al in staat om milieukwesties door een groene bril te bekijken?” vraagt Wijnhard zich af.
Met de verkiezingen van 2025 in zicht, richt een deel van de serie zich op de milieubeleidsplannen van politieke partijen. “Hoe gaan partijen Suriname duurzaam vormgeven als zij de regeermacht verkrijgen?”
Uitdaging en bewustwording
Het onderzoek bracht interessante inzichten aan het licht. “Wat men zegt te willen, komt in de praktijk niet altijd overeen met wat er daadwerkelijk gebeurt,” stelt Wijnhard. “Toch hoop ik dat deze serie kijkers inspireert om breder te denken over natuur en ontwikkeling, en te beseffen dat deze twee niet per definitie in conflict met elkaar hoeven te zijn.”
Uitzendschema
Vanaf 2 maart zijn de afleveringen wekelijks te bekijken via [www.busitaki.sr](https://www.busitaki.sr) en de socialmediakanalen van *Busi Taki* op Instagram en Facebook. Daarnaast worden de afleveringen uitgezonden op televisie:
– Supreme TV (kanaal 22.2): elke dinsdag om 20:30 uur, herhaling op zaterdag om 17:30 uur.
– ATV-Suriname (kanaal 12.1): elke woensdag om 19:30 uur, herhaling op zaterdag om 15:00 uur.
Afleveringenoverzicht
1. De Groene Agenda van de Overheid – Minister van ROM, Marciano Dasai
2. De Groene Agenda van de Rechterlijke Macht – Jurist Gina Griffith (Conservation International Suriname)
3. De Groene Agenda van het Bedrijfsleven – Rudolf Elias (EY, Oil & Gas & Renewables)
4. De Groene Agenda van de PALU – Imran Taus
5. De Groene Agenda van de ABOP – Obed Kanapé
6. De Groene Agenda van DA’91 – Angelique del Castilho
7. De Groene Agenda van de VHP – Ritesh Sardjoe
8. De Groene Agenda van de NDP – Jennifer Simons
9. De Groene Agenda van de PRO – Audrey Christiaan
10. Samenvatting: De Groene Agenda van Suriname
