Albert Helstone, een doorgewinterde naam in de wereld van media, heeft zijn lens al meer dan 30 jaar gericht op het vastleggen van momenten. Als cameraman is hij een onmisbare kracht bij de Surinaamse Televisie Stichting (STVS). Geboren op 27 oktober 1974 als zoon van wijlen Georgette Bendanon en Rudy Helstone, groeide hij op in een gezin van zes kinderen, waar zijn moeder de stevige basis legde. “Ik ben opgevoed door mijn moeder. Mijn roots hebben me gevormd.” Achter de lens schuilt meer dan alleen een vakman. Helstone omschrijft zichzelf als een veelzijdige man met diverse talenten. De muziek zit diepgeworteld in zijn genen. Waar hij in zijn jonge jaren dol was op kaseko en kawina, is hij al een aantal jaren lid van het iconische mannenkoor Maranatha.
Helstone is actief geweest bij Sabi Diri van meesterdrummer Henk Sacco. Hij is gevormd door de padvinderij altijd een bezige bij geweest. “Ik ben padvinder geweest en het heeft me echt gemaakt tot de man die ik nu ben.” Volgens Helstone biedt scouting kinderen en jongeren de kans om persoonlijk te groeien door het ontwikkelen van leiderschap, samenwerking en verantwoordelijkheid. Door buitenactiviteiten worden waardering voor de natuur en fysieke activiteit gestimuleerd. “Het bevordert ook sociale vaardigheden, zelfstandigheid, positieve waarden en teamwork en discipline.” Aangezien de padvinderij dit jaar ruim 100 jaar actief is in Suriname, wil de cameraman zijn dank tonen. “Ik wil iets terugdoen en zal een audiovisuele productie samenstellen.” Zo wil Helstone zijn dankbaarheid tonen voor alle normen en waarden, en wijze lessen die hem zijn bijgebracht door de padvinderij.
Helstone kwam op 16-jarige leeftijd in contact met Ronald ’t Zand, eigenaar van Ro’s Video. ’t Zand staat vooral gegrift in het geheugen van de oude generatie cameramannen. Hij heeft ontelbare verjaardagen, uitvaartceremoniën, huwelijken en andere evenementen vastgelegd. Helstone was thuis bij ’t Zand om samen met zijn broer schilderwerkzaamheden te verrichten. Zijn nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat hij een gesprek met Ronald aanknoopte over diens werk. Dit moment vormde de basis voor de thans 30-jarige carriére. Helstone heeft het vak geleerd van zijn mentor en jaren met hem gewerkt totdat hij koos voor een grotere uitdaging. Hij kon kiezen tussen STVS, ATV en Apintie. Het werd uiteindelijk de Nationale Zender.
In gesprek met Key News is hij lovend over de STVS en noemt enkele namen van mannen die ook heel lang actief zijn bij de zender, zoals Madhuban, Bisai, Sasaredjo, Matabadal. Helstone spreekt zijn waardering uit voor Steven Rodriguez en Steven Darthuizen die hem de kans hebben geboden om zich bij de STVS te kunnen ontwikkelen. Vanwege zijn enthousiasme en leergierigheid werd hij goed ingezet. “Mi ben lob a losse camerawerk. Boro boro e film ala detail. Ik heb veel dingen gedaan hoor”, zegt hij met een brede lach. De cameraman haalt ook herinneringen naar boven over Borger Breeveld. “Hij is een icoon en echte pionier. Hij probeerde het beste uit iedereen te halen. Hij is echt een rolmodel voor mij.”
Op de vraag wat de mooiste momenten van hem zijn bij de STVS, geeft Helstone aan dat hij elke dag geniet van zijn werk. “Elke dag is een mooi moment. Natuurlijk heb je momenten dat het soms wat minder gaat, maar dat is normaal. Ik ga tot nu toe elke dag met plezier naar het werk.” Met de Nationale Zender heeft hij niet alleen stad, districten en rurale gebieden doorkruist, maar ook aan buitenlandse missies deelgenomen. Zo staan China, Curaçao en Jamaica op de lijst van landen die hij vanwege zijn werk heeft mogen bezoeken. “Curaçao ken ik door en door. Ik heb diverse keren het carnaval daar gefilmd, ook het Jazz-festival.”
Vroeger en nu; ontwikkelingen in technologie
Toen Helstone als jonge man de STVS binnenstapte werd er niet meer met umatic camera’s gewerkt. “Ik heb wel de cassettes en apparatuur gezien, maar toen werkte men al met VSH.” Umatic verwijst naar een analoge videocassettestandaard die in de jaren 1970 werd geïntroduceerd door Sony. Het werd voornamelijk gebruikt in professionele omgevingen, zoals televisiestudio’s en productiehuizen, voor het opnemen en afspelen van videomateriaal. De U-matic-cassettes hadden een groot formaat in vergelijking met latere videocassetteformaten en werden geleidelijk vervangen door nieuwe technologieën zoals Betacam en digitale videostandaarden.
Helstone heeft de transformatie van de technologie letterlijk meegemaakt. Digitale formaten, DVD, HD en 4K. De doorgewinterde vakman zegt bijzonder te genieten van de producties van de jonge generatie. “Ik geniet vreselijk van wat die jonge mannen allemaal kunnen doen. Mi lob den tori. En je ziet het verschil tussen toen en nu.” In een “korte masterclass” hamert hij wel erop dat de basisprincipes van filmen cruciaal zijn voor elke cameraman, ongeacht zijn ervaringsniveau. “Ze bieden een stevig fundament voor het creëren van effectieve en boeiende visuele verhalen. Enkele van de belangrijkste basisprincipes zijn compositie, belichting, scherpte-diepte, beweging en kadrering.”
Maranatha en successen
Muziek zit diepgeworteld in Helstone’s hart. “Ik ben twee keer met Maranatha op tour geweest.” In 2016 heeft de groep in Spanje deelgenomen aan het korenfestival Canta al Mar in Calella. Maranatha won zilver in twee categorieën. In de categorie folklore behaalde het koor een zilveren prijs met de liederen “Fayasiton” en “Ontiman”. In de categorie sacrale of geestelijke liederen viel Maranatha ook in de prijzen met het “Onze Vader” en “Psalm 100”. Na Spanje volgden er in Nederland diverse optredens. In 2019 nam het koor van 6 tot 10 augustus deel aan het Internationaal Korenfestival in Gothenburg, Zweden. Maranatha was daar goed voor het zilver, in de categorie sacrale liederen. Vermeldenswaard is dat Maranatha het bij zulke gelegenheden opneemt tegen koren die voor ruim 90 procent bestaan uit leden die afgestudeerd zijn aan een conservatorium.
Optimistisch
Het glas is voor Helstone altijd halfvol. Hij gaat het leven tegemoet vol optimisme en positiviteit, en kent daarom niet echt dieptepunten. Toch werd hij wel diep geraakt bij het overlijden van zijn moeder en vader. “Op de dood moet je voorbereid zijn, maar je ouders wil je zo lang mogelijk naast je hebben. Ik ben dankbaar dat ik dankzij hun op aarde ben.” Hij wil eenieder bedanken die op zijn pad is gekomen en hem op welke wijze dan ook heeft ondersteund. “Vooral mijn collega’s bij de STVS. Met iedereen met wie ik ooit hebt gewerkt en ook degenen met wie ik nog werk. Grantangi.” Helstone roept Surinamers op om in eenheid op te trekken. “Sranan na wan mooi kondre. If alla sma lever ing bijdrage ai kon moro mooi.”