In een reeks opvallende televisie-uitzendingen hebben hoge ambtenaren op Cuba gedurende meerdere weken een steeds somberder beeld geschetst van een diepgaande economische crisis.
De importafhankelijke communistische staat bevindt zich in het vierde jaar van een ernstige depressie, met een minimum aan buitenlandse valuta, terwijl de productie keldert. Verschillende ministers hebben het slechte nieuws gebracht, waarbij ze ongekende details onthulden over de omvang van de neergang.
Voedselproductie, farmaceutische voorraden en transport zijn sinds 2018 met minstens 50 procent gedaald, en blijven dit jaar dalen, grotendeels als gevolg van chronische brandstoftekorten en stroomstoringen.
Cuba importeert het merendeel van het voedsel en de brandstof dat het verbruikt, maar de inkomsten zijn gekelderd na de pandemie, belemmerd door strenge Amerikaanse sancties en kwakkelend toerisme; ooit een belangrijke pijler van de economie van het Caribische eiland. Cubaanse econoom Omar Everleny merkt op: “Regeringsfunctionarissen hebben nieuwe informatie verstrekt waaruit blijkt hoe ernstig de crisis is en dat groei dit jaar zeer twijfelachtig is.”
De productie van varkensvlees, rijst en bonen – allemaal basisvoedsel op het Cubaanse bord – is dit jaar met meer dan 80 procent gedaald ten opzichte van de pre-crisis niveaus, en eieren met 50 procent. Zo zei minister van Landbouw, Ydael Jesus Perez. “Het is slechts mogelijk gebleken om 40 procent van de brandstof, 4 procent van de kunstmest en 20 procent van het dierenvoer te verkrijgen”,” legt de regeringsfunctionaris uit.
Ziekenhuizen hebben als gevolg van het tekort aan basisbenodigdheden voor hechtingen, zoals katoen en gaas, zelfs 30 procent minder chirurgische ingrepen uitgevoerd vergeleken met 2019. Dit kwam naar voren tijdens een presentatie van de eerste onderminister van Volksgezondheid, Tania Margarita Cruz, op de door de staat gerunde televisie. Bijna 68 procent van de basisfarmaceutica is niet beschikbaar of schaars.
Openbaar vervoer – van vitaal belang in een land waar weinig mensen een voertuig hebben – is ook belemmerd door brandstoftekorten en moeilijkheden bij het verkrijgen van reserveonderdelen. De Cubaanse regering heeft erkend dat de door de staat gerunde economie hervormingen nodig heeft. Lokale autoriteiten, steeds meer onder druk nu de problemen en spanningen toenemen, hebben programma’s gelanceerd om honger tegen te gaan, huizen te bouwen en het transport te verbeteren, maar blijven beperkt door een gebrek aan middelen.