Claudia Sheinbaum is dinsdag officieel beëdigd als de eerste vrouwelijke president van Mexico, waarmee ze het presidentschap overneemt van haar voorganger en bondgenoot van de Morena-partij, Andres Manuel Lopez Obrador.
De inauguratieceremonie vond plaats in het Congres van Mexico. De 62-jarige klimaatwetenschapper en voormalig burgemeester van Mexico-Stad begint aan een ambtstermijn van zes jaar, die tot 2030 zal duren. Tijdens haar beëdiging werd ze toegejuicht door haar aanhangers, die “President! President!” en “Leve Mexico!” scandeerden.
“Nu is het de tijd van transformatie, nu is het de tijd van vrouwen”, verklaarde Sheinbaum tijdens haar toespraak. Haar presidentschap begint met een supermeerderheid van haar partij in het Lagerhuis en bijna dezelfde meerderheid in de senaat. Ze probeerde direct investeerders gerust te stellen door te benadrukken dat investeringen in Mexico veilig zullen blijven. Ze zal echter voor een aantal uitdagingen komen te staan, waaronder de recente beslissing van Lopez Obrador om federale rechters, inclusief die van het Hooggerechtshof, door middel van volksstemming te laten kiezen. Deze grondwetswijziging heeft zowel voorstanders van rechterlijke onafhankelijkheid als investeerders gealarmeerd.
Daarnaast zal Sheinbaum te maken krijgen met de impact van de Amerikaanse verkiezingen op 5 november, die mogelijk de relatie met Mexico’s grootste handelspartner zouden kunnen veranderen. Haar eerste begroting, die later in november wordt verwacht, zal waarschijnlijk inzicht geven in haar aanpak om het groeiende begrotingstekort van Mexico terug te dringen, terwijl ze tegelijkertijd de populaire sociale uitgaven en misdaadbestrijdingsinitiatieven in stand wil houden.
Sheinbaum’s inauguratie markeert het hoogtepunt van een politieke carrière die vier decennia omspant. Ze is de eerste vrouw die het presidentschap van Mexico op zich neemt, en eerder ook de eerste vrouw die Mexico-Stad bestuurde. In een bericht op sociale media deelde Sheinbaum maandag een logo waarop een jonge vrouw een Mexicaanse vlag hijst, haar haar in een paardenstaart, een stijl die kenmerkend voor haar is geworden.
Mexico heeft sinds de onafhankelijkheid van Spanje 65 presidenten gehad, allen mannen. Het land blijft een van de meer conservatieve naties in Latijns-Amerika. Als burgemeester van Mexico-Stad verdiende Sheinbaum lof voor haar datagestuurde beleid en slaagde ze erin het moordcijfer van de stad te halveren. Ze wil deze aanpak uitbreiden naar heel Mexico, dat nog steeds wordt geteisterd door hoge criminaliteitscijfers en de invloed van drugskartels. Critici twijfelen echter aan de haalbaarheid van deze ambities.
Tegelijkertijd heeft ze beloofd de populaire sociale programma’s van haar voorganger Lopez Obrador, zoals pensioenen en jeugdbeurzen, voort te zetten. Met haar achtergrond in energietechniek en ervaring bij het VN-klimaatpanel, zal Sheinbaum naar een balans streven tussen het beschermen van de Mexicaanse staatsolie- en energiebedrijven en het ontwikkelen van hernieuwbare energieprojecten. In 2007 deelde ze een Nobelprijs voor de Vrede met voormalig Amerikaans vicepresident Al Gore voor haar werk op het gebied van klimaatverandering.