Suriname treedt als gastland tijdens het tweedaagse buitengewoon congres van Inheemse vertegenwoordigers, de Coördinator van Inheemse organisaties van het amazone-stroomgebied (COICA).
Hiermee wordt Suriname in de gelegenheid gesteld om vraagstukken over de inheemse bevolking aan te kaarten. Het congres is voornamelijk georganiseerd, omdat er een nieuw bestuur voor COICA gekozen moet worden.
Sirityo Aloema, voorzitter van de organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), zegt dat er al vijf jaren zijn verstreken sinds het laatste bestuur is gekozen. Echter, konden de verkiezingen niet eerder georganiseerd worden vanwege de COVID-19-pandemie.
De COICA is het coördinerende orgaan van Inheemse organisaties uit negen Zuid-Amerikaanse landen. Deze landen zijn Peru, Guyana, Ecuador, Bolivia, Brazilië, Frans-Guyana, Venezuela en Colombia en Suriname. De OIS is de Suriname organisatie die de Inheemse bevolking hier vertegenwoordigd bij de COICA.
Aloema zegt dat niet alleen het kiezen van een nieuw bestuur prioriteit is tijdens dit congres. Het is volgens hem de bedoeling om alles over de Inheemse bevolking te bespreken op nationaal, regionaal en internationaal niveau. De OIS-voorzitter legt ook uit dat elke gekozen coördinator van COICA naar Ecuador zal moeten verhuizen, gezien de organisatie van daaruit opereert. Behalve een coördinator, heeft de COICA zeven directeuren die zich allen bezighouden met een apart onderwerp. De onderwerpen waarover COICA zich buigt hebben te maken met onder andere vrouwen en familie; gezondheid; communicatie; grondenrechten; en mensenrechten.
Tijdens dit tweedaagse congres, die woensdag startte, wordt er ook gesproken over de collectieve grondenrechten van de Inheemsen en tribale volkeren in Suriname. Aloema wijst erop dat de Inheemsen in Suriname tot nu toe geen grondenrechten of collectieve rechten hebben. Daarnaast wijst hij er ook op dat Suriname de ILO-conventie 169 niet helemaal heeft geratificeerd. “De enige erkenning die we in Suriname hebben, is de dag van Inheemsen op 9 augustus.”, zei hij. Hij legt uit dat COICA niet meer naar buiten wil treden. Daarbij wil de organisatie ook op één lijn staan met de overheid, zodat ze gezamenlijk bepaalde doelen kunnen nastreven.