Het lijkt de afgelopen dagen alsof die sfeer van de COVID-19 lockdowns Suriname weer in een wurggreep heeft. Een situatie van onrust, onzekerheid en geen vooruitzicht, vanwege de rush gecreëerd door een brandstof affaire. Een deel van de lokale brandstofleveranciers heeft de bevoorrading van de tankstations gestaakt. Deze leveranciers geven te kennen de levering niet meer te kunnen garanderen vanwege hoog opgelopen achterstallige betalingen vanuit de staat. Intussen lijdt het volk eronder, omdat het zoeken van een benzine nu even met kokolampu moet.
Volgens de bekende oliemagnaat RB is de samenleving de veroorzaker van de chaotische situatie, die gekenmerkt wordt door lange rijen bij de tankstations. De gewone klant creëert volgens hem dus de rush op benzine. Hij is van oordeel dat mensen normaliter voor enkele honderden SRD’s tanken, en nu voor duizenden SRD’s. De voertuigen van Surinamers zijn momenteel met 2000,- SRD al volgetankt. Waarover heeft deze man het dan? Welke ondernemer zou niet blij zijn als die sneller van zijn product af is, om snel weer te kopen en verkopen? Alleen in Suriname werkt zaken doen in bepaalde branches omgekeerd. Of denkt men het volk is dom of ongeschoold? We rekken het totdat die verhoging er is dan kunnen we lekker wat extra nullen op de ruggen van samenleving verdienen. Dat lijkt eerder de gedachtegang van bepaalde ondernemers. Je hebt een pompstation om benzine te verkopen en niet om te hamsteren of politiek te spelen.
Heb tenminste hart voor de samenleving die door het jarenlang kopen van jouw product, mede investeerder is van jouw luxe en succesvol leven. Niet omdat uw financiële middelen voldoende zijn hebt u vrijbrief om het noodlijdend volk te onderdrukken, om uw zin te krijgen. Als u vindt er is normaal en volop benzine, verkoop het dan ook normaal, zoals het hoort. Niet alleen voor klanten met bestelbonnen, maar voor iedere klant. Verkoop desnoods maximaal 500 SRD per voertuig per keer. Als u oprecht en eerlijk bezig bent, en niet op zo een middenweg kon komen, dan is dit een schoolvoorbeeld om ons te tonen dat leri ne pur don, maar gudu ooktu ne pur don. Toch weiger ik dat te geloven, uw succes als ondernemer spreekt boekdelen die aantonen dat u een wijs persoon bent. Mijn conclusie is dat het hart bij u niet op de juiste plek ligt wanneer het om de samenleving gaat.
Het gedoe om de prijsverhoging van benzine teistert de samenleving al langer dan twee jaar. Het wordt tijd dat de overheid ballen toont en doet wat er gedaan moet worden om de economie te herstellen. Een verhoging van de prijzen, door de subsidie af te bouwen, zal verregaande gevolgen hebben. Als het net zo moordend zal zijn als de decembermoorden, zullen we nog merken. In ieder geval kunnen wij het ons niet permitteren om nog twintig jaar te wachten alvorens we de knoop doorhakken. DOEWET! Focus niet alleen op Bouterse oppakken, terwijl Suriname verder afglijdt. We voelen het in onze zakken. Het is de samenleving die elke keer het meest eronder lijdt. Prijzen van goederen moeten sowieso marktconform, maar de salarissen verliezen elke keer weer hun vorm. De impact is enorm. De economie herstellen doe je niet alleen met marktconform.