Vele Surinamers zijn nog in shock van de verhogingen waarmee zij in het nieuwe jaar geconfronteerd zijn. Vele verhogingen zijn een gevolg van btw, die van het jaar in is gegaan. Dat met de invoering van btw goederen goedkoper zouden worden, blijkt verzonnen. Met welk doel men de samenleving heeft getracht te misleiden is onduidelijk. Als btw in elk land moet, waarom dan met smoesjes afkomen op de samenleving? Zet een goede voorlichtingscampagne op touw om de samenleving in te lichten over de noodzaak en de werking.
Het is aan de samenleving voorgehouden dat btw 2% minder is dan omzetbelasting, de voorganger. Echter blijkt bij een aantal goederen dat ze juist duurder zijn geworden. Een flesje water van 500 ml, kostte voor de invoering van btw 12.50,- SRD. Na de invoering van btw is dit product verhoogd naar 15,- SRD. Wat men voorafgaand aan de invoering niet heeft gezegd is dat alle schakels in de handel steeds 10 procent btw moeten innen ten behoeve van de staat. Als de importeur 10 procent btw betaald voor een goed met een kostprijs van 100 SRD, dan betaalt de groothandel aan hem 110 SRD.
De leverancier betaald aan de groothandel 110 SRD plus 10 procent daarvan is gelijk aan 121. De winkelier zal vervolgens hetzelfde moeten doen en dat is 121 SRD plus 10 procent, is ongeveer 133 SRD. De consument betaald vervolgens 133 SRD plus 10 procent, is ongeveer 146 SRD. In dit bedrag is nog niet meegenomen de winstmarge bij de verschillende schakels. Dus als u dacht dat prijzen goedkoper zouden worden dan hebt u het glad mis. Wat wel gaat gebeuren, is dat de economie gezonder zal worden.
Hoe bitter de pil dan ook mag zijn btw moet, en nog veel meer, want de economie herstellen is niet de makkelijkste klus. Hier en daar heeft de regering wel wat verlichtingen aangekondigd. Laten wij hopen dat wij ook deze harde, maar noodzakelijk maatregel overleven. Op de overheid rust gegarandeerd die verantwoordelijkheid.
Het tarief van de wam-verzekering van verschillende voertuigen is per 1 januari 2023 omhoog gaan. Ook deze verhoging zal doorberekend worden in de prijzen van goederen en diensten. Zoals altijd zullen ondernemers het verhalen op de consumenten. Ook de tariefaanpassing van de verzekeringspremies is een grote noodzaak. Kunt zich voorstellen het maximaal dekkingsbedrag bij aanrijding in normale situaties vastgesteld waren op zeventigduizend SRD, omgerekend 2250 USD.
Wanneer er sprake is van een grote aanrijding is dit bedrag nog lang niet voldoende om voor de kosten op te draaien. Met de verhoging van de premie is de maximale dekking ietwat verruimd naar 120 duizend SRD. Velen weten het niet, maar de verzekeringsmaatschappijen boeren elk jaar goed.
Ze verdienen dik aan die samenleving, maar ze doen het niet helemaal goed. Bedrijven horen allemaal een maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen. Er wordt bitter weinig gedaan om de samenleving iets terug te geven, tenminste in de vorm van voorlichting. Neem verantwoordelijkheid. Er is jaarlijks een verkeersveiligheidsmaand, maar de grote afwezigen lijken de verzekeringsagenten. Durf ook die samenleving die jouw bedrijf staande houdt iets terug te geven. Steun intensief sociaal-maatschappelijke activiteiten binnen de sector.