De situatie te Creola in het district Saramacca is voor vele bewoners een ramp. Er is de afgelopen dagen een inventarisatie gemaakt door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en de Bestuursdienst van het district. Adjunct-districtssecretaris Luciel Dijksteel zegt dat een aantal gezinnen enorme schade hebben geleden, vooral inboedel is door waterschade onbruikbaar geworden. Bij sommige woningen staat het water tot kniehoogte. De Saramaccarivier loopt niet ver van de ergst getroffen huizen.
Landbouwer Regilio Marman zegt dat hij zo een mate van wateroverlast niet eerder heeft meegemaakt in Creola. “Wij hebben jaarlijks wateroverlast, maar dit is ongelooflijk. Dat water staat zo hoog op mijn erf dat ik vrees voor het ergste. Wie zegt dat het gaat dalen, wat ik hier zie is niet mooi”, zegt de bezorgde bewoner. Marman zegt dat hij vorig jaar al een enorme aanplant heeft verloren, dat hij dit jaar last heeft van een bijzonder hoge waterstand is voor hem een harde klap na de vorige.
Hij stelt dat hij sinds de hoge waterstand niet in zijn woning kan verblijven en zich elders heeft gevestigd. Delen van zijn aanplant zijn niet zichtbaar “Ik wil niet in dat water zijn. Ik kan bijvoorbeeld niet zo slapen. Straks word ik wakker met een grote slang naast me en dat gaat niet werken.” De landbouwer zegt dat de situatie een ramp is en niet maar wateroverlast zoals het in de media wordt bekendgemaakt. Het water veroorzaakt zelfs jeuk en de geur is niet aangenaam.
Evacuatie
Districtscommissaris Sherin Bansi-Doerga heeft vicepresident Ronnie Brunswijk gisteren ontvangen in Creola. De twee hebben met een delegatie notitie genomen van wat zich heeft voltrokken. Maandag 22 maart is er ook een delegatie van ministers naar het gebied getrokken om poolshoogte te nemen van de situatie. Het NCCR is begonnen met de evacuatie van mensen die het ergst getroffen zijn. Dijksteel zegt dat er tenten zijn opgezet om de mensen op te vangen. Er zijn ook voedselpakketten gedistribueerd. Key News verneemt dat de opslag van producten die aan bederf onderhevig zijn een probleem is voor bepaalde gezinnen. Omdat de mensen niet genoeg koelboxen hebben, zitten zij met de handen in het haar wat betreft de houdbaarheid van bijvoorbeeld kippenboutjes die zij hebben gekregen van de overheid.