In Cuba groeit de onrust vanwege aanhoudende voedsel- en elektriciteitstekorten, wat eerder deze week leidde tot zeldzame protesten tegen de Cubaanse overheid in Santiago, de tweede stad van het eiland. Op social media circuleren diverse video’s van demonstrerende burgers die oproepen tot actie tegen de tekorten.
Het eiland verkeert al lange tijd in een diepe economische crisis, wat de onvrede onder de bevolking voedt. De communistische regering onder leiding van Miguel Díaz-Canel beschuldigde na de protesten de Verenigde Staten ervan de onrust uit te lokken.
Volgens Latijns-Amerika-journalist Edwin Koopman, bekend van onder meer een boek over Cuba, zijn de protesten het gevolg van authentieke woede. “Overal op Cuba zijn dagelijks urenlange stroomonderbrekingen, wat de economie van het land nog verder in de problemen brengt.” Het uiten van onvrede op straat door Cubanen is volgens Koopman moedig, gezien het harde optreden bij eerdere protesten in 2021. Bij die protesten werden honderden Cubanen, vooral jongeren, opgepakt en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.
Recente protesten leidden tot minstens tien arrestaties, aldus het lokale nieuwsmedium Diario De Cuba. Koopman legt uit dat de Cubaanse regering “verklikkers” inzet die betogers filmen, waardoor ze makkelijk te identificeren zijn voor de autoriteiten. De oproepen van de Verenigde Staten en Amnesty International om de rechten van betogers te respecteren, zorgden voor irritatie bij de Cubaanse regering. Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Carlos Fernández de Cossío noemde de Amerikaanse opmerkingen “respectloos en hypocriet”.
Cuba worstelt met de grootste economische crisis in decennia, verergerd door het lage aantal toeristen door de coronapandemie. Hoge prijzen voor voedsel, benzine en elektriciteit hebben geleid tot een toename van het aantal Cubanen dat het eiland ontvlucht, met bestemmingen zoals de Verenigde Staten en Midden-Amerika. Het land wijst naar de Verenigde Staten voor zijn problemen, zoals de gevolgen van handelsembargo’s en sancties die zijn ingesteld tijdens het presidentschap van Donald Trump en niet zijn teruggedraaid door huidig president Joe Biden. Hoewel de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemde om de Amerikaanse blokkade van Cuba op te heffen, gaf de VS hier geen gehoor aan.