Buurtbewoners van de Kashmirstraat te Munderbuiten ervaren al geruime tijd een enorme stank, doordat een verhuurder van mobiele toiletten fecaliën dumpt in de goot. Gesprekken met de ondernemer, die ook inspecteur van politie is, hebben voor de buurtbewoners niets opgeleverd.
Hun aanklachten bij diverse overheidsinstanties, zijn ook ongehoord gebleven. Nu wil districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost dit probleem serieus aanpakken. Hij geeft aan dat de aanklachten nu met spoed zullen worden behandeld.
Volgens de burgervader moet het vanzelfsprekend zijn dat het niet mogelijk is om ontlasting te dumpen in een woonwijk. “Dat zou niemand goedkeuren, ik zeer zeker niet”, benadrukt hij. Bhola weet te vertellen dat deze ondernemer vaker is betrapt bij het dumpen van fecaliën in afvoerkanalen. Bestuursambtenaren zijn wel naar de locatie geweest om de ondernemer te spreken, echter zonder resultaat.
“Dat doen we altijd bij burgerlijke ongehoorzaamheid, maar we zien dat deze meneer ondanks verscheidene waarschuwingen vanuit het ressortkantoor, niet op andere gedachte gebracht kan worden”. Daarom zal de dc deze case nu naar zich toe trekken. De ondernemer zal opgeroepen worden om op het commissariaat te verschijnen voor een serieus gesprek. Hierbij zullen er harde afspraken op papier worden gemaakt.
Stank
Buurtbewoner Chequita Buyne zegt dat deze ondernemer sinds 2007 bezig is met dergelijke praktijken in de buurt. Hiervoor hebben zij diverse instanties platgelopen, echter zonder resultaat. De politie van Munder heeft tot nog toe geen actie ondernomen tegen deze ondernemer, merkt Buyne op. Ze gelooft dat de ondernemer kan maken en breken, omdat hij inspecteur van politie is en dat er daarom geen acties tegen hem worden ondernomen.
Buyne legt uit dat de ondernemer die eerst de fecaliën aan de voorkant van de goot van de Kashmirstraat dumpte, het nu doet aan de achterkant van de straat. Ze geeft aan dat de stank zo erg wordt, dat ze niet kan blijven in haar kamer. Buyne vertelt dat meerdere buurtbewoners last ondervinden van de stank die gepaard gaat met het dumpen van fecaliën in de goot. Zij hebben gezamenlijk geprobeerd hun buurman op andere gedachten te brengen. Echter, is het elke keer uitgelopen op scheldkanonnades en bedreigingen.
Andere problemen
Buyne legt ook uit dat buurtbewoners van de Kashmirstraat niet alleen last ondervinden van de fecaliën die gedumpt worden in de goot, maar dat deze ondernemer ook andere dingen doet zodat de leefomgeving onprettig wordt. Zo geeft ze aan dat deze meneer iets over de goot heeft gebouwd. Hiermee heeft hij de helft van de goot in beslag genomen en dit gedeelte heeft hij ook nog afgebakend.
Hierdoor komt het water in de goot stil te liggen, wat maakt dat buurtbewoners onder water lopen. Buyne vertelt dat eerder, niemand onder water liep, maar sinds deze verandering de buurtbewoners last ondervinden van water bij elke regenval. Hiervoor hebben de buurtbewoners ook aandacht gevraagd van het ministerie van Openbare Werken, echter nog zonder resultaat.
Maatregelen
Ook wil Bhola zich samen met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en andere instanties oriënteren op het terrein en de buurt om te weten wat zich daar precies afspeelt. “We zullen dit tot de bodem onderzoeken en strenge maatregelen treffen”. Het districtscommissariaat is hierover ook bezig met de buurtmanager en inmiddels is de zaak ook gerapporteerd aan de regiocommandant. “Er zijn al acties ondernomen, maar de zaak is nog niet afgelopen”.