De AVV kiest de volks of regeringsraad uit leden van elke bij de vergadering aangesloten maatschappelijk groepering n.l. ÉÉN LID uit elke groep. De VOLKSRAAD kan eventuele wetsvoorstellen voorleggen aan de AVV alvorens deze ten uitvoer voor te leggen aan de PRESIDENT. De wet kan ook getoetst worden aan de grondwet door de raad VAN ALGEMEEN TOEZICHT.
De PRESIDENT zal rechtstreeks door het volk worden gekozen uit MAXIMAAL 7 KANDIDATEN. Maar al wordt hij gekozen door het volk, hij wordt beëdigd door de VR en onderwerpt zich hierdoor aan de VR en de AVV. Dus ook aan de GRONDWET en HET VOLK.
De PRESIDENT kiest zelf de VICEPRESIDENT en de MINISTERS. Hij is dus zelf volledig verantwoordelijk voor het optreden en beleid en dus ook het gedrag van ZIJN MINISTERS.
De PRESIDENT is steeds verantwoording verschuldigd aan de VOLKSRAAD, die hem kan oproepen om verslag uit te brengen waar hij altijd gehoor aan moet geven. Bij een dispuut tussen de PRESIDENT en de VR wordt dit voorgelegd aan de AVV. Die kan dan de zaak in stemming brengen en zodoende het dispuut proberen op te lossen. Mocht dit niet naar de wens van één der partijen zijn, dan kan de raad VAN ALGEMEEN TOEZICHT optreden als ARBITRAGECOMMISSIE. De RVAT heeft alleen een CONTROLERENDE EN ADVISERENDE FUNCTIE. De raad van algemeen toezicht moet worden samengesteld door de algemene volksvergadering en de volksraad. Deze raad zal niet bestaan uit leden van de AVV of leden van de VR. Voor een functie binnen de algemene raad van toezicht zal men moeten solliciteren bij de algemene volksvergadering die zal dan beoordelen wie wel of niet geschikt is voor de functie. Het liefst personen met een juridische achtergrond. De algemene raad van toezicht controleert het functioneren van de president en de volksraad. En heeft ook een arbitrale functie bij grote disputen. Het uiterste bij een dispuut is een VOLKSRAADPLEGING, een REFERENDUM mocht de aard van de zaak de nationale veiligheid betreffen of een ernstige dreiging voor de toekomst van ons land en volk vormen.
REFERENDUM
De GRONDWET van Suriname moet voorzien in een REFERENDUM, anders kunnen we niet spreken van een revolutie noch een echte democratie. Bij een REFERENDUM moet er door de volkscomités een uitgebreide volksvoorlichting worden gehouden betreffende de vraagstelling van zo’n REFERENDUM zodat de gemiddelde burger weet waarom hij of zij ja of nee stemt. In geval van ernstig falen en/of wanbeleid zijdens de president kan er een motie van wantrouwen door de VR worden ingediend bij de AVV en de raad VAN ALGEMEEN TOEZICHT en kan in het ergste geval een afzettingsprocedure in gang worden gezet. Ook de PRESIDENT kan een klacht tegen de VOLKSRAAD indienen en indien gegrond kan er dan ook een afzettingsprocedure tegen één der leden of tegen de gehele VR in gang worden gezet. Een dispuut zou kunnen zijn dat bijv. de PRESIDENT weigert een door de VR uitgevaardigde wet uit te voeren of dat de VR weigert toestemming te geven een door de PRESIDENT voorgestelde wet ter uitvoering goed te keuren.
DE DISTRICTEN EN COMMISSARISSEN
Over het aantal DISTRICTEN, de zgn. resorts en het bestuur ervan wil ik het volgende zeggen.
Het aantal districten en resorts kan drastisch worden verminderd. Het zou ook wenselijker kunnen zijn om de districtscommissarissen voortaan via een sollicitatie bij de algemene volksvergadering te benoemen. Dus NIET door de president. Na hun benoeming kunnen de De DC’s een lijst samenstellen van ressorthoofden en deze lijst ter goedkeuring zenden naar de algemene volksvergadering die wederom oordeelt over de kandidaten, voor het samenstellen van de ressortraden. De ressortraden moeten op hun beurt weer de wijkbureaus instellen. Deze wijkbureaus zullen erop toezien dat sociale en maatschappelijk wantoestanden in buurten en wijken worden onderzocht en moeten daartoe de oplossingen aandragen.
Tevens moet het hun taak worden om zoveel mogelijk politieke voorlichting te geven in de desbetreffende buurten c.q. wijken. Zeker v.w.b. het begrip REFERENDUM.
De president en de infrastructuur
Voortaan moet de president zich houden aan het onderhouden en/of verbeteren van de nationale infrastructuur, maar voor de aanleg van een directe verbinding met een buurland zoals de fameuze brug van Santokhi of de uitgifte van nieuwe concessies betreffende het delven van grondstoffen of houtkap is de goedkeuring en toestemming nodig van de volksraad en de algemene volksvergadering. De zaak kan eerst worden bekeken en bestudeert door de raad van Algemeen toezicht. Indien men er niet uitkomt, zal dat in het uiterste geval via een REFERENDUM moeten worden beslist.
De aardolie en de opbrengsten.
Wat de aardolie betreft is het m.i. duidelijk dat er een fonds zal moeten worden opgericht onafhankelijk van de regering gebaseerd op het Noors model dat de opbrengsten tot nader order zal moeten beheren. Het fonds zal de gelden en alle financiële zaken beheren betreffende de aardoliewinning. Daarbuiten mag het fonds helemaal geen gebruikmaken van het geld. De raad van algemeen toezicht zal periodiek het kapitaal en de gang van zaken van en in het fonds controleren en verslag uitbrengen aan de VR en de PRESIDENT. Het volk zal op een later tijdstip bepalen wat er met de gelden zal gebeuren.
De eerste taak van een nieuwe regering onder dit SYSTEEM.
De nieuwe regering moet onmiddellijk een nieuwe grondwet opstellen die ook aan het volk moet worden uitgelegd op voorlichtingsavonden of dagen, in kranten en op social media. Daarnaast moet er een nauwkeurige volkstelling worden georganiseerd om te weten te komen hoe de leefsituatie van de gemiddelde burger eruit ziet.
Ook moet er grondig onderzoek worden gedaan naar de status van de vreemdelingen in ons land en hoe ze aan hun documenten zijn gekomen. Op die manier kunnen we ook te weten komen welk effect immigranten (illegaal of legaal) op onze samenleving hebben. En moeten er nieuwe criteria worden opgesteld om te bepalen of ze het Surinaams paspoort mogen blijven behouden of niet.
Graag zou ik de mening horen van eenieder die dit voorstel voor een nieuw politiek model gelezen heeft. Ik ben graag bereid deze discussie op gang te brengen met andere landgenoten die ook de mening zijn toegedaan dat het systeem van de politieke partijen in Suriname niet langer houdbaar is.
Robby Chin-A-Loi.