Nazaten van tot slaafgemaakten in Suriname en Nederland en personen die Afro-Surinaamse roots hebben die hun voorouders en familiegeschiedenis willen kennen, kunnen deelnemen aan de Ancestors UnKnown Suriname workshop.
“Ancestors unKnown Suriname is een online programma waarin deelnemers kennismaakten met stamboomonderzoek, om op zoek te kunnen gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis. Leren speuren in archieven, het interviewen van familieleden, luisteren naar en genieten van gastsprekers waardoor je meer leert over een deel van jouw eigen geschiedenis”, zegt Darell Geldorp van NAKS tegen Key News.
Het programma is in 2012 in de Verenigde Staten ontwikkeld door Dana Saxon, nadat zij op zoek was gegaan naar haar Afro-Amerikaanse wortels en merkte dat er weinig tools waren voor Afro-Amerikaanse jongeren om hun voorouders en familiegeschiedenis te leren kennen, vertelt Geldorp. In 2014 bracht Dana het lesprogramma naar Nederland, waar het door Stichting Zieraad is aangepast aan de Nederlandse context onder de naam Ancestors unKnown Nederland.
Sinds 2022 is er een samenwerking met NAKS, onder de naam Ancestors UnKnown Suriname, waarbij er aan 15 Afro-Surinaamse deelnemers uit Paramaribo en 15 uit Amsterdam, stamboom workshops verzorgd worden. Hierdoor kunnen de deelnemers zelf op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. “Naast online gastlessen werden in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief in Suriname tevens een of twee middagen georganiseerd voor de deelnemers in beide archieven. Met gastsprekers uit Suriname, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland”, vertelt Geldorp.
Geldorp houdt zich sinds het jaar 2000 bezig met het onderzoeken van zijn familiegeschiedenis. “Dit is een voortdurend proces, aangezien er steeds meer digitale bronnen beschikbaar komen die nieuwe informatie bieden, waarmee ontbrekende schakels in het onderzoek kunnen worden ingevuld. Het vergt veel geduld, maar elke nieuwe ontdekking wakkert mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid naar verdere inzichten alleen maar aan.” Hij zegt dat stamboomonderzoek heel belangrijk is voor nazaten van tot slaafgemaakten.
“Een stamboomonderzoek workshop is van groot belang voor Afro-Surinamers in Suriname, omdat het hen helpt inzicht te krijgen in hun familiegeschiedenis, die vaak door de slavernijperiode is verbroken of verloren gegaan. Door stamboomonderzoek kunnen Afro-Surinamers hun roots en voorouders beter begrijpen, wat bijdraagt aan hun identiteit en culturele bewustzijn. Daarnaast draagt het onderzoek bij aan het herstel van historische verbindingen en versterkt het de waardering voor hun erfgoed, wat belangrijk is voor zowel persoonlijke als gemeenschapsontwikkeling”, aldus Geldorp.
Het project startte op 28 september en duurt 8 weken. De sprekers zijn onder anderen Mark Ponte, Joan Windzak, Denie Kasan, Zaïre van Arkel, Darell Kofi Geldorp, Anthony Luxemburg Robinson, en Mildred Caprino.