De Deviezenregeling van1947 is dinsdag in De Nationale Assemblée dinsdag met 27 algemene stemmen gewijzigd. De wet is ingediend op 29 mei 2024 en heeft als doel de Deviezenregeling 1947 te stroomlijnen met relevante bepalingen in de Centrale Bankwet 2022.
Met deze wijziging vervalt de bevoegdheid van de president van Suriname om wisselkoersen voor buitenlandse valuta vast te stellen. Daarnaast wordt de Centrale Bank van Suriname in staat gesteld om haar officiële internationale reserves en wisselkoersbeleid effectief en onafhankelijk te beheren.
Commissievoorzitter Asiskumar Gajadien zei dat met deze wijzigingen in de Deviezenregeling de conflicterende zaken met de Bankwet zijn weggewerkt. Volgens hem moet er wel een integrale aanpak van deze regeling komen. “Maar we kunnen nu niet alle artikelen van de wet wegschrappen anders zal er helemaal geen regelgeving zijn.”
Commissielid, tevens fractieleider van de NDP, Rabindre Parmessar zei dat een integrale aanpak van de Deviezenregeling noodzakelijk is, maar hij vindt dat de regering niet in staat zal zijn om in de komende maanden dit te realiseren. “In drie jaren zijn we alleen tot een wijziging van drie artikelen gekomen. Dus in de komende drukke maanden denk ik niet dat het zal lukken.” Hij vroeg aan de regering of de namen van de leden van de Deviezencommissie gepubliceerd kunnen worden zodat er transparantie is.
Zijn fractie heeft nog steeds heel wat problemen met deze wet, omdat er nog steeds veel macht bij de president ligt, zoals de samenstelling van de commissie en het geven van richtlijnen. “Er moet duidelijkheid komen van de regering dat er geen nieuwe regeling komt, maar er nog met deze regeling gewerkt wordt tot er een integrale aanpak komt.”
Fractieleider Ronny Asabina, die ook lid was van de Commissie van Rapporteurs, kon niet meegaan met de wijzigingen aan deze wet, omdat de wet aan de president nog steeds veel macht geeft. “We leven niet meer in het land der blinden. Deze wet is gemaakt toen er een baas-knecht klimaat was in het land, maar dat is niet meer het geval.” Hij zei dat er getracht is om deze wet te harmoniseren met de Wet op de Jaarrekening, maar er zijn artikelen die niet op een lijn zijn. “Dus er moet een integrale aanpak komen.”