Directieleden van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben hun eigen toelagen opgeofferd, zodat leerkrachten deze alsnog kunnen ontvangen. De beperkte middelen worden zo strategisch ingezet voor het veld.
“Er zijn prioriteiten gesteld en directieleden hebben de voorkeur gegeven aan het veld, zodat de leerkrachten de toelagen kunnen ontvangen”, zegt onderdirecteur Ashwin Chitanie van Algemene en Personele Aangelegenheden.
Volgens Chitanie begrijpt het ministerie dat het frustrerend is voor leerkrachten wanneer zij maandenlang moeten wachten op hun toelagen. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het ministerie hierin beperkt is, omdat de uitbetalingen via het ministerie van Financiën en Planning (MinFin) verlopen. “De situatie is zo nijpend dat ook directieleden hun toelagen niet ontvangen. Dus ook zij zitten in hetzelfde schuitje”, aldus Chitanie.
Loonplafond overschreden
De kosten voor het ministerie zijn fors gestegen door de incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de bezoldiging en de 20 procent loonsverhoging. Hierdoor werd het loonplafond overschreden, met als gevolg dat niet alleen de basissalarissen, maar ook de bijbehorende toelagen stegen.
Hoewel het gelukt is om de basissalarissen uit te betalen, konden overuren en andere toelagen niet worden gedekt. Er bleek een tekort van SRD 11 miljoen te zijn om aan alle verplichtingen te voldoen. MinFin stelde uiteindelijk SRD 20 miljoen beschikbaar, waarvan SRD 9 miljoen werd benut om achterstanden bij leerkrachten, controleurs en bewakers gedeeltelijk in te lopen. Toch bleek dit bedrag onvoldoende: sommige medewerkers ontvingen slechts een deel van hun toelagen, anderen helemaal niets.
Nog SRD 50 miljoen nodig
Volgens Chitanie is er zeker nog SRD 50 miljoen nodig om zoveel mogelijk mensen tegemoet te komen. Het gaat onder meer om gratificaties, overuren, declaraties, benoemingen en premies. “Als we dit bedrag tot onze beschikking hadden, dan hadden we iedereen volgens de regels uitbetaald.”
Er is een inhaalslag gepland waarbij de achterstallige toelagen met terugwerkende kracht (TWK) over de maanden april tot en met juni alsnog worden uitbetaald. Dit is echter afhankelijk van de beschikbaarheid van middelen.
Vertraging in storting
Een bijkomend probleem was de late vrijmaking van de SRD 20 miljoen. Pas op 17 maart werd dit bedrag goedgekeurd. De volgende dag moesten alle stukken naar Cebuma voor verdere afhandeling. De loonadministratie heeft volgens Chitanie sindsdien alles op alles gezet om zoveel mogelijk medewerkers op de uitbetalingslijsten te krijgen.