De politieke organisatie De Nieuwe Leeuw (DNL) heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) officieel verzocht om een beoordeling van de kiesrechtelijke situatie in Suriname. In een brief aan OAS-secretaris-generaal Luis Almagro uit DNL zijn “ernstige zorgen” over een recente rechterlijke uitspraak die, volgens de partij, een bedreiging vormt voor de democratie en de rechtsstaat in Suriname.
Aanleiding voor het verzoek is de uitsluiting van DNL bij de verkiezingen op RR-niveau in het ressort Nieuwe Grond (district Wanica). Ondanks dat de partij naar eigen zeggen haar kandidatenlijst correct had ingediend, is de lijst volgens het Centraal Hoofdstembureau ongeldig verklaard. De partij tekende hier bezwaar tegen aan en ondanks haar argumenten bij de president, bij de rechter en het Hof van Justitie, is hun bezwaar niet gehonoreerd.
DNL stelt dat deze uitsluiting een gevaarlijk precedent schept dat het vertrouwen in eerlijke verkiezingen en onafhankelijke rechtspraak ondermijnt. De partij vreest bovendien dat externe druk van de uitvoerende macht het rechterlijke besluit heeft beïnvloed.
Volgens DNL motiveerde de president van Suriname de noodzaak om de oorspronkelijke uitspraak niet uit te voeren door te wijzen op mogelijke maatschappelijke onrust en ernstige economische gevolgen. De partij noemt deze argumentatie echter “absurd” en “ongefundeerd”, en benadrukt dat het recht op politieke deelname zwaarder moet wegen dan veronderstelde risico’s.
In de brief roept DNL de OAS op om de Surinaamse autoriteiten aan te moedigen het recht op gelijke politieke participatie te waarborgen en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te respecteren. De partij geeft aan bereid te zijn om documentatie te overleggen en in gesprek te gaan met de OAS en andere democratische instellingen. De brief is ondertekend door Dharmvir K. Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw.