Suriname moet haar ‘shine’ pakken op de COP 28 conferentie in Dubai, als het aan de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, ligt. De diplomaat belegde een persmoment bij het kabinet van de president, na een bezoek aan president Chandrikapersad Santokhi.
Timmermans geeft onder andere aan dat alles eraan gedaan moet worden om Suriname extra in de schijnwerpers te plaatsen, maar is er voorstander van dat de klimaatcrisis in Suriname bestreden moet worden.
Ze weten
Timmermans geeft aan dat hij niet hier is om Suriname de les te lezen. “Dat weten zij donders goed zelf.” Hij stelt dat hij heel kort in Suriname is, maar er geïnvesteerd kan worden in een aantal sectoren die het land kunnen helpen bloeien. De kansen moeten gegrepen worden om die te benutten en om alle natuurlijke rijkdommen in te zetten. Er moet economische groei tot stand gebracht worden, verduidelijkt de vicevoorzitter.
De diplomaat wijst erop dat er slechts een paar landen in de wereld zijn die beschikken over zoveel bos als Suriname en dan ook olie en gas aan de andere kant. Hij stelt dat Guyana en Gabon in Afrika, los van Suriname, ook een voorbeeld daarvan zijn. Deze drie landen hebben de ambitie om tegelijkertijd op een duurzame manier die hulpbronnen te gaan inzetten, ”maar ook te denken aan de volgende generaties en de klimaatcrisis te bestrijden om de natuurlijke rijkdommen van het bos te behouden.” Op deze punten wil Timmermans graag werken met Suriname, zo zegt de politicus.
Kwikvergiftiging
Vooral de verschrikkelijke kwikvergiftiging in het achterland van Suriname wil hij helpen bestrijden. Timmermans geeft aan dat er naar alternatieven gezocht moeten worden. Hij benadrukt dat zoveel mensen ziek worden door de vergiftiging en dat het een vraagstuk is dat samen bestreden moet worden. Hij zegt dat hij afspraken heeft kunnen maken met Brazilië en andere naties, maar dat dit ook voor Suriname moet gebeuren. “In de hele regio is daar belangstelling voor.” De vicevoorzitter concludeert ook dat de relaties tussen de Europese Unie en de Caribische landen de afgelopen jaar behoorlijk zijn versterkt.
Timmermans vindt dat de Europese Commissie graag wil bijdragen waar het kan, als het aankomt op de aanpak van de voornoemde uitdagingen. De diplomaat geeft aan dat het niet aan landen als Suriname ligt om uitstoot van giftige gassen te beperken, omdat Suriname niet aan die uitstoot bijdraagt. Integendeel, deze landen moeten op steun kunnen rekenen van de geïndustrialiseerde naties.