12 jongeren worden klaargestoomd om door middel van montage theater te vertellen over de dromen en ambities van hun leeftijdgenoten voor Suriname. De voorstelling is een productie van Stichting Ultimate Purpose.
Volgens Maggie Schmeitz, directeur van de stichting, is het belangrijk om te luisteren naar de dromen en wensen van tieners en adolescenten, omdat over hun wordt gezegd dat zij de toekomst hebben, desondanks hebben zij weinig inspraak op hoe die toekomst eruit moet zien.
‘Ik denk dat het wel belangrijk is om de groep waarvan we verwachten dat ze straks gaan overnemen, dat we ook luisteren naar wat hun dromen en ambities zijn voor Suriname. We zijn 50 jaar na de onafhankelijkheid en het zou jammer zijn als we voort blijven sukkelen op dezelfde manier zonder dat we Gen Z aan het woord laten over hoe zij denken dat het anders kan’, zegt Schmeitz.
Schmeitz zegt verder dat er bewust voor montage theater is gekozen, waarbij er wordt gewerkt met de verhalen van de spelers. ‘Wij hebben voor deze vorm gekozen, omdat het gaat om een doelgroep waar we zelf ver van afstaan, 15-21 jaar, en ik denk dat de wereld hoe die nu is, zo wezenlijk anders is en de uitdagingen waar deze generatie voor staat ook zo anders zijn, dat ik het gewoon graag van hun wil horen zonder van tevoren te denken van dit gaat deze kant op of deze kant op, maar om heel open-minded vanuit hun verhalen de voorstelling neer te zetten.’
De stichting heeft in Marowijne, Nickerie en Paramaribo audities gehouden om spelers te werven. Alhoewel de audities online waren aangekondigd voor alle deelnemende districten, is het in Marowijne en Nickerie toch iets anders verlopen. ‘Ik heb gemerkt dat we vanuit de stad denken dat iedereen online bereikbaar is. We hebben gezien dat onze online promo in Nickerie en Marowijne veel minder is doorgekomen. We hebben het wel via het old-fashioned netwerken voor elkaar gekregen, via scholen en ngo’s waarmee wij eerder hebben gewerkt.’
In Nickerie hebben 14 personen aan de audities meegedaan, in Moengo 12 en in Paramaribo moesten kandidaten hun audities van tevoren opsturen. Er hebben zich 8 personen aangemeld. Uiteindelijk is een cast van 12 personen gevormd. Welke Toekomst gaat op 21 september in première in het Beatrix Theater in Moengo. Daarna loopt de voorstelling, steeds met dezelfde cast, in oktober in Nickerie en de afsluiting is in november in Paramaribo.