“Ik vergeef iedereen die leugens over mij heeft verspreid en valse verklaringen heeft afgelegd, waardoor ik nu al twee jaar onschuldig vastzit. Ik vraag ook aan God om vergiffenis voor al die mensen.” Dat zei Clifton Jong A Man, alias Keppie, woensdag in zijn laatste woord voor de rechter.
Hij wordt samen met Joel ‘Bordo’ Martinus en drie anderen vervolgd in de spraakmakende drugszaak rond de smokkel van 450 kilogram cocaïne. De partij drugs zou per Cessna-vliegtuig het land zijn binnen gesmokkeld. Het toestel werd later begraven op een afgelegen illegale landingsbaan in Marowijne.
“Ik ben onschuldig. Daarom heb ik me vrijwillig aangemeld. Ik weet niets van deze zaak, ik zit niet in de drugs”, verklaarde Keppie. Hij sloot zijn verklaring af met vertrouwen in de rechtsstaat en zei er heilig in te geloven dat het recht zal zegevieren. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in november vorig jaar zes jaar cel en een geldboete van SRD 60.000 tegen hem geëist.
Keppie klaagde aan het einde van de zitting bij de rechter over zijn detentie-omstandigheden. Hij is zonder aankondiging overgebracht naar een andere inrichting, waar er geen rekening wordt gehouden met zijn medische dieet. In de vorige inrichting werd wel rekening gehouden met zijn kwaal, maar in de nieuwe gevangenis heeft niemand aandacht voor zijn situatie. Daardoor moet hij het dagelijks doen met alleen bruinbrood. De rechter heeft het OM gevraagd aandacht te besteden aan deze situatie. De officier van justitie liet weten dat de informatie hem al had bereikt en dat er stappen worden ondernomen om verbetering te brengen.
Tegen hoofdverdachte Joel ‘Bordo’ Martinus – volgens het OM de leider van een criminele organisatie – is een celstraf van 13 jaar geëist en een geldboete van SRD 90.000. Hij zou de regisseur zijn geweest van de grootschalige drugssmokkel. Na de landing op een geïmproviseerd terrein in Marowijne zou het vliegtuig zijn begraven om sporen te wissen. De graafmachineoperator Ramnauth Ramrag, die het toestel begroef, werd enige tijd later vermist.
Volgens getuigen verdween hij nadat hij, ondanks waarschuwingen van Bordo, informatie en foto’s van het vliegtuig had gedeeld met derden. Die beelden bereikten uiteindelijk ook de politie. Op gezag van het OM werd het vliegtuig later opgegraven.
Tegen medeverdachte Albert ‘Gau Gau’ is, net als Keppie, zes jaar cel geëist, met een boete van SRD 60.000. Volgens het OM stond hij gewapend op wacht tijdens het lossen en begraven van het vliegtuig. Twee broers verklaarden dat zij door zowel Gau Gau als Keppie met de dood werden bedreigd. Volgens hen hadden Bordo en Keppie de leiding, terwijl Gau Gau eveneens een actieve rol speelde.
Voor Prashand en Ramesh Phoeli – de twee broers – luidt de strafeis 20 weken gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, en een geldboete van SRD 3000 elk. Aangezien zij hun straf al hebben uitgezeten, hoeven zij bij een gelijk luidende uitspraak niet terug de cel in.
De broers verklaarden dat ze aanvankelijk dachten ingehuurd te zijn om te assisteren bij werkzaamheden op een landbouwareaal. Pas ter plaatse bleek het te gaan om het begraven van het vliegtuig. Ze hadden al een aanbetaling van Bordo ontvangen, met de belofte van meer geld na verkoop van de drugs. De broers hebben de politie naar de exacte locatie van het toestel geleid en waardevolle informatie verschaft aan het onderzoeksteam.
De rechter zal in tweede helft van augustus uitspraak doen in deze zaak.