De International Monetary Fund heeft de review voor de volgende tranche voor financiële ondersteuning officieel verschoven naar juni. Suriname zou heel weinig vooruitgang hebben geboekt op het gebied van IMF-hervorming. De kans is groot dat Suriname tot 2025 in een diepe crisis zal zijn.
Dat is de analyse die EMFI Analytics Limited maakt, een financial intelligence firm in het Verenigde Koninkrijk die voor klanten financiële analyses maakt. Door de sociale onrust in het land is het de regering Santokhi niet gelukt om de hervormingsmaatregelen goed te kunnen doorvoeren. “De regering heeft wel enkele zaken zoals het goedkeuren van de jaarbegroting en wijziging op de wet van Overheidsschuld kunnen doorvoeren. Maar de meest belangrijke hervorming heeft de regering nog niet kunnen doorvoeren. Het afbouwen van de subsidies en volledige implementatie van de BTW.”
Volgens het EMFI is de kans groot dat de regering de hervormingen niet gaat kunnen doorvoeren door de verschillende uitdagingen binnen de Surinaamse economie. “Met een stijgende wisselkoers en stijging van de jaarinflatie naar 55,6 procent in januari, zal de ontevredenheid binnen de samenleving bij lange na niet tot bedaren komen. Daarom zijn wij van mening dat het onwaarschijnlijk is dat de regering de lopende grootschalige hervormingen kan doorvoeren”, luidt de analyse van het EMFI. Het valt nog te bezien als het IMF zich nog flexibel zal opstellen en dat de hervorming nog doorgevoerd kan worden of dat zij het programma dood verklaren.
Voor wat betreft de toekomst voor de regering Santokhi zegt het EMFI dat zij dit scenario zullen blijven handhaven zolang de samenwerking loopt tussen Santokhi en de vicepresident Ronnie Brunswijk. “Santokhi heeft er alles aan gedaan om Brunswijk aan zijn zijde te houden en heeft ook niet voldaan aan de vereiste om de royalty’s op goud te verhogen voor de kleinschalige mijnbouw. Een sector waar de vicepresident veel belangen in heeft”, zegt het EMFI.
Suriname is in 2021 een overeenkomst aangegaan met IMF waar zij USD 690 miljoen zou kunnen lenen. Deze lening zou in tranches uit betaald worden. Tot nu toe heeft Suriname slechts twee tranches aan EFF gelden ontvangen en heeft zij de derde, vierde en dus vijfde tranche gemist, omdat ons land de IMF-review niet had gehaald. Als eis voor het verkrijgen van de gelden zijn er samen met IMF hervormingsmaatregelen geformuleerd zoals het afbouwen van de electra en brandstof subsidies en moet Suriname werken aan inkomstenverhogende maatregelen.