Advocaat Serena Essed kijkt uit naar de daadwerkelijke verandering van de Kiesregeling vanuit het Hoogste College van Staat. Essed verwachtte dat de Surinaamse Kiesregeling aan de vooravond van veranderingen zou komen te staan en die verwachting is uitgekomen.
Ze vertelt in gesprek met Keynews dat haar voorstel aan het Constitutioneel Hof (CHof), om de Surinaamse Kiesregeling te toetsen aan nationale en internationale wetten, een groot vooruitzicht was. De rechtsgeleerde zegt dat zij de Kiesregeling al zelf had getoetst alvorens het voorstel te doen bij de rechterlijke instantie. Zij is bij haar toetsing tot de conclusie gekomen dat de regeling in strijd is met de wetten. Vrijdag heeft het CHof de Surinaamse kiesregeling niet-verbindend verklaard tijdens een openbare zitting.
Kans van slagen
Essed stelt dat je als jurist eerst moet nagaan of hetgeen je zelf vraagt, kans van slagen heeft. “Toen ik tot de conclusie ben gekomen dat de regeling inderdaad in strijd is met de Wet, heb ik gehoopt dat het recht zou zegevieren. We hebben het eindresultaat gezien en dat is dat het recht daadwerkelijk zegeviert.”
De advocaat merkt op dat alleen het Parlement bevoegd is om te beslissen over nieuwe wetgeving. In het geval dat de Kiesregeling moet worden aangepast, kan alleen het Hoogste College van Staat handelen. Essed merkt op dat zij hoopt dat de volksvertegenwoordiging er gauw werk van maakt.
“Ik roep het parlement daartoe ook op om hun taak op zich te nemen. Dat ze hun verantwoordelijkheid op zich nemen om over te gaan tot die wetswijziging.” Essed stelt verder voor dat het parlement alle deskundigen die zij in huis heeft, moet raadplegen. Vooral deskundigen die eerder onderzoek hebben gedaan naar het functioneren van de huidige Kiesregeling zijn volgens haar van belang.
De jurist merkt geeft verder aan dat Suriname een Kiesregeling tot stand moet brengen die daadwerkelijk werkt voor het land. Aanpassing van de regeling zal gerechtigheid meebrengen voor met name buitenparlentaire partijen, zoals dat hoort bij het kiezen van een regime, meent Essed. “Hoe verschrikkelijk is het niet dat je zo hard campagne voert als partij en de stemmen die je krijgt, kunnen zich niet betalen in zetels.”
Essed zegt dat het helemaal onterecht is als partijen die hard gewerkt hebben uiteindelijk met groepen moeten werken die niet eens zo hard hun best gedaan hebben, die ook nog veel zeggenschap verdienen met veel minder stemmen. “Waar het op neerkomt, is dat wij ons moeten focussen op de centrale vraag en dat is ‘wat is rechtvaardig voor het Surinaams volk’. En wanneer wij dat vooropstellen, gaan wij wel komen tot een resultaat dat aanvaardbaar is, overeenkomstig onze grondwet.”.