Vandaag beginnen wij bij Key News vooruit te kijken naar het
FIFA-wereldkampioenschap 2022 voor mannen dat op 20 november in Qatar begint. We bestuderen vandaag groep D. In groep D zitten op de FIFA ranglijst:
- Frankrijk (4)
- Denemarken (10)
- Tunesië (30)
- Australië (38)
Regerend wereldkampioen Frankrijk, FIFA’s huidige nummer vier, hoopt dat zij, bij de verdediging van hun wereldtitel, niet afgaan zoals gebeurde tijdens het WK van 2002. Frankrijk werd in 1998, op eigen bodem, voor het eerst wereldkampioen. In de weken voor aanvang van het WK in 2002 in Japan en Zuid Korea waren de Fransen kandidaat om hun titel te prolongeren. Maar, Les Blues vloog er al in de eerste ronde uit, de eerste keer dat een verdedigende kampioen de knock-out fase niet haalde.
Groep D bij
Qatar 2022, waar Frankrijk is ingedeeld, zou geen grote problemen moeten opleveren voor de verdedigend wereldkampioen. Frankrijk heeft, naast hun superster Kylian Mbappe, zoveel toptalent beschikbaar dat het, ondanks het team al een poos hun beste niveau niet heeft gehaald, op de eerste plaats moet kunnen eindigen in Groep D. Bovendien is de eerste plaats ook de beste garantie om Argentinië, uit groep C –waar Groep D van Frankrijk aan gekoppeld is –te vermijden in de achtste finale. Dat is op zich genoeg motivatie voor de Fransen om hun niveau te halen.
Maar, die motivatie gaat ook gelden voor Denemarken, nummer 10 op de FIFA ranglijst. Dat land wil zeker ook de eerste plaats in Groep D pakken om zo Argentinië te vermijden in de achtstefinale. En, als er één team weet hoe te winnen van Les Blues, is dat Denemarken. De Denen versloegen de Fransen tweemaal dit jaar, uit en thuis, in de Uefa Nations League (2-0 en 2-1). Dat moet de Denen wel veel zelfvertrouwen geven om eerste te worden in hun groep. Tegen deze achtergrond wordt het treffen tussen Frankrijk en Denemarken (26 november, 11:00 SRT) waarschijnlijk ook het sleutelduel om Groep D te beslissen.
De twee landen, die een beduidend stuk minder indruk maken in Groep D zijn Australië, FIFA nr 38, en Tunesië, FIFA nr 30. Voor Tunesië is het de zesde keer op een FIFA WK. Alle vijf eerdere deelnames eindigden in de groepsfase. Deze keer is het voor de Tunesië wel een beetje anders, omdat het toernooi, voor hun, veel dichter bij huis dan ooit wordt gehouden. De verwachting is daarom ook dat veel meer Tunesische fans dan voorheen aanwezig zullen zijn bij de wedstrijden van hun nationaal elftal tijdens Qatar 2022. Geen wereldsterren, grote namen of grote reputaties bij Tunesië. Eerste of zelfs tweede worden in Groep D lijkt, op papier niet, waarschijnlijk. Maar, het zijn vaak wel dit soort kleine voetballanden die de plannen van de reuzen in de war schoppen. Denemarken of Frankrijk gelijk houden, bijvoorbeeld, zal zeker als een overwinning gevierd worden door het team en de fans.
Het vierde land in Groep D is het altijd wel sport-gekke Australië met grote reputaties als het gaat om bijvoorbeeld rugby, cricket, tennis en zwemmen. In de voetbalwereld is dat anders. In die wereld is Australië nog maar een ‘dwerg’. ‘The Socceroos’ staan voor de zesde keer op een WK, inclusief de vijf laatste edities. Zij plaatsten zich in 2006 bovendien ook voor de achtste finales. Australië wordt niet beschouwd als een van de favorieten om de eerste of tweede plek te pakken in Groep D. Wat Australië wel altijd brengt is enthousiasme, geïnjecteerd door de duizenden fans die altijd meereizen met hun nationaal elftal. Met zo een atmosfeer wordt de kans op een verrassing meestal vergroot.
De beste keepers in de geschiedenis van het WK
*10. Oliver Kahn (Duitsland). *
*9. Rinat Dasayev (Sovjet Unie) *
*8. Gordon Banks (Engeland) *
*7. Gilmar (Brazilië). *
*6. Gianluigi Buffon (wereldkampioen met Italië 2006). *
*5. Fabien Barthez (wereldkampioen met Frankrijk, 1998) *
*4. Sepp Maier (wereldkampioen met Duitsland, 1974). *
*3. Manuel Neuer (wereldkampioen met Duitsland, 2014). *
*2. Iker Casillas (wereldkampioen met Spanje, 2010). *
*1. Dino Zoff (wereldkampioen met Italië, 1982). Zoff is nog steeds recordhouder als het gaat om het aantal uren zonder een doelpunt tegen bij het nationaal elftal. Zoff kon 1142 minuten speeltijd (meer dan 12 wedstrijden) zijn doel schoonhouden. *