Gardelito Hew A Kee, een van de verdachten in het geruchtmakende miljoenen schandaal bij de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB), was afwezig op de jongste zitting. Zijn gezondheidstoestand zou het niet toelaten om plaats te nemen in de beklaagdenbank.
De verdachten Ginmardo Kromosoeto en Bryan Jurgens waren wel aanwezig. De zaak tegen de voortvluchtige Robert Putter, Joy ten Berge en W. Sardjo wordt bij verstek behandeld. Officier van Justitie (OvJ) Roline Gravenbeek heeft rechter Daniëlle Karamatali staande de zitting geïnformeerd dat Hew A Kee melding maakte van zijn toestand toen de politie hem voor de zitting ging ophalen in zijn cel. Er is meteen instructie gegeven vanuit het Openbaar Ministerie om hem naar de dokter te brengen. Maar de verdachte heeft daarbij aangegeven dat het niet nodig was, aangezien het om een ziektebeeld gaat waarmee hij vaker te maken heeft. Hij heeft wel medicijnen opgevraagd. Hoewel hij uitgeschakeld was voor de zitting, wist hij dat het ook zonder de dokter goed zou komen met de medicatie.
De voormalige e-Government-voorzitter, ex-president-commissaris van Telesur, en gewezen ambassadeur, tevens IT-specialist, staat terecht voor vijf aanklachten. Hij wordt onder meer verdacht samen de anderen deel te hebben uitgemaakt van een criminele organisatie. Volgens de uitkomsten van het politieonderzoek dat aanleiding is geworden van de rechtszaak, heeft hij ten onrechte meer dan €350.000 aan overheidsgeld ontvangen. Kromosoeto was toentertijd directeur van de SPSB.
Op de een voorlaatste zitting (31 mei 2023) heeft Hew A Kee in de rechtszaal verteld dat hij niet op oneerlijke wijze aan het geld was gekomen. Het betrof aldus de beklaagde gelden die hem toekwam voor zaken die hij in het buitenland had gedaan. Hij zou als tussenhandelaar en handelaar in onder meer goud en commodity’s veel geld hebben verdiend. Dat geld zou zijn gestort op een rekening van medeverdachte Putter in Nederland.
Putter zorgde vervolgens ervoor dat hij zijn geld in Suriname mocht ophalen bij de SPSB. Hoe de transacties allemaal zijn verlopen wist hij echter niet. Hij kon op vragen van de rechter geen informatie geven over zijn klanten en leverancier voor wie hij als tussenhandelaar optrad. Ook beschikt hij niet over afschriften van verkoopcontracten, facturen of ander documentatie om zijn handel te staven.
Ondertussen is gebleken dat hij geld had ontvangen van een privérekening bij de SPSB. Die rekening werd aldus hoofdverdachte Kromosoeto gebruikt om betalingen te doen aan schuldeisers van de Staat. De rekening werd regelmatig aangevuld door middelen uit een rekening van het ministerie van Financiën. De gewezen bankdirecteur omschreef deze constructie als een ‘Special Purpose Vehicles’ waarmee tal van overheids- en bancaire bureaucratie kon worden omzeild. Kromosoeto staat terecht voor elf strafbare feiten.