“Er zal vrijdag landelijk geen school zijn”, zegt Meredith Hoogdorp, trekker van de actiegroep Wi Sa Strey.
De groep werd donderdag ontvangen door een regeringsteam, bestaande uit de ministers Stanley Raghoebarsing, Albert Ramdien, Bronto Somohardjo en directeur Natasha Bennanon van de afdeling Administratief en Technisch Beheer bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, voor onderhandelingen. Woensdag protesteerde deze groep al bij het kabinet van de president.
De president had woensdag beloofd dat hij de leerkrachten zou ontvangen, maar hij was afwezig. Wat voor irritatie zorgde bij de leerkrachten. De onderwijzers blokkeerden op een gegeven moment de Kleine Waterstraat, voor het gebouw van het kabinet van de president.
Hoogdorp geeft aan dat een aantal leerkrachten nog te kampen hebben met wateroverlast. “Het ministerie kan dan niet verwachten dat wij ons huis in zo een staat achterlaten om naar school te gaan.”
Het is heel moeilijk om in beeld te brengen welke leerkrachten last hebben van overtollig water, daarom is tijdens het gesprek besloten om vrijdag de deuren van de scholen dicht te houden. De leerkrachten, die les geven in het binnenland, zullen dan nog niet vertrekken.
Bennanon zegt dat er inderdaad is besloten om de scholen alleen voor vrijdag gesloten te houden. Zij meent dat er heleboel leerkrachten zijn, die nog steeds last ondervinden van overtollig water. Hierbij kunnen zij niet uit huis. Ook de scholen, die de afgelopen dagen onder water lagen, kunnen dan opgeschoond worden. Er zijn ook tal van leerlingen, die niet uit huis kunnen vanwege de wateroverlast. “Daarom zullen de scholen alleen op de vrijdag gesloten zijn”, benadrukt zij wederom.
Ook het financieel gedeelte is aan de orde gekomen, waarbij de leerkrachten mogelijk in aanmerking zullen komen van een waardebon ter waarde van SRD 5.000. Het is nog niet bekend of deze waardebon eenmalig of maandelijks aan de leerkrachten gegeven zal worden.
Over de ingehouden toelagen van de leerkrachten en een salarisaanpassing is er ook gesproken. “Maar over deze twee onderwerpen zal er diepgaand en inhoudelijk vrijdag gesproken worden met Bennanon. Wij zijn vrijdag uitgenodigd om 9.00 uur bij het ministerie van Onderwijs.”
Hoogdorp is blij wat er tot nu toe is bereikt. “Deze groep is geen bond en we hebben geen statuten, maar we zijn blij tot nu toe.” Een aantal leerkrachten, waaronder ook Hoogdorp, vindt dat de leerkrachten geen bonden meer nodig hebben.
“De vakbondsleiders mogen oprotten, want die doen toch niets voor ons”, zegt een boze leerkracht. Een ander leerkracht stelde voor dat alle leerkrachten zich moeten uitschrijven bij de bonden, want die stellen niets voor.