“De kwestie is bij de justitie in Nederland in behandeling, dus het betekent dat we er geen greep op hebben”, dat zei minister Stanley Raghoebaring van Financiën en Planning over de 19,5 miljoen euro, die door Nederlandse autoriteiten in 2018 in beslag is genomen op verdenking van witwassen.
De bewindsman zei dat Suriname in deze kwestie alleen kan wachten op updates en pleiten dat het geld vrij wordt gegeven. “Het is nog niet mogelijk om iets zinnigs erover te zeggen. We weten niet wanneer we dat geld zullen krijgen.” Hij merkte wel op dat na deze zaak het betalingsverkeer wel beter is geworden in Suriname.
“De Centrale bank en de particuliere banken hebben samen gewerkt aan het openen van lijne, die meer een officieel karakter hebben. Hierdoor is het risico op beslaglegging op gelden verminderd.” Hij zei verder dat de verschillende wetten, zoals die van witwassen en terrorismefinanciering, is aangenomen in het parlement. Dit zal ook helpen Suriname in de toekomst om de betalingsverkeer op orde te brengen.
DNA-lid Mahinder Jogi zei dat er mechanismen opgebouwd moeten worden zodat zaken zoals het in beslag nemen van geld, niet meer gebeurt, want internationaal is het vertrouwen in Suriname al geschaad. Het zal nog even duren voordat dit weer hersteld is.