Er zijn sporen van pesticiden in bepaalde groenten geconstateerd, maar het gehalte is niet zorgwekkend. “De sporen van pesticiden zijn wel gevonden, maar deze hebben het maximaal toelaatbare gehalte niet overschreden”, zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij.
De minister stelt de samenleving, boeren en exporteurs van groenten gerust. “De export is nog niet in gevaar.” Volgens de minister zullen er binnenkort wel stappen moeten worden ondernomen, zodat het gehalte niet hoger is, maar juist lager. “Jaren hebben wij precies zo geëxporteerd en ook geconsumeerd.” Volgens de minister is er dus vooralsnog geen reden tot paniek. De minister geeft verder aan dat er nu een lab met alle benodigde apparaten in place is. “Door dit lab weten we nu waar we staan.”
De minister zegt dat de boeren eerst in beeld worden gebracht en daarna getraind, zodat het gehalte van de sporen in de groenten kan worden teruggebracht. “Vanaf nu gaan wij werken om de getraceerde boeren te begeleiden om de residuen verder te verminderen.”
Pesticide beleid
Uit data van 2017 stond Suriname hoog aangeschreven als een van de landen die het meeste pesticiden gebruikt per hectare. Sindsdien hebben verschillende ministers getracht een duidelijke pesticide beleid te formuleren. In 2019 heeft Suriname in samenwerking met de Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO een meeting of the Coordinating Groups of Pesticides Control Boards of the Caribbean gehouden.
Er is toen gesproken over hoe landen andere alternatieve pesticiden kunnen gebruiken die minder schade berokkenen aan de gezondheid en aan ons milieu. Zowel Suriname als de FAO hebben aangegeven dat het gebruiken van deze chemicaliën schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van onze samenleving en ook nog ons milieu. De flessen waarin de pesticiden worden verkocht vervuilen ons milieu en contamineren onze gronden met residu aan pesticiden die nog blijven in de flessen. Er is toen gekeken hoe deze te verwerken.
Uitdagingen
Suriname heeft tal van uitdagingen binnen haar ministerie aangegeven. Een daarvan was onder ander het bijscholen of bewust maken van de landbouwers voor het gebruiken van pesticiden en ook de juiste manier van gebruik. Er was toen al gesproken voor capaciteitsversterking en eventueel ook controleurs die hierop moeten toezien.
Suriname heeft daarna meerdere malen getracht groenten te exporteren naar Europa. In 2021 was er een tijdelijke stop ingezet, omdat bij controle bleek dat er schadelijke organismen waren ontdekt. Het besluit om een export stop te roepen was genomen door de minister, om te voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst in EU wordt gezet. Het exporteren van groenten naar de E.U. zou dan helemaal niet meer mogelijk zijn, als ons land op de zwarte lijst zou worden geplaatst.