De Saramaccaanse gemeenschap heeft, in verband met de herdenking van 260 jaar Saamaka, diverse activiteiten ontplooid.
Een van deze activiteiten was de uitgave van een boek door de stichting Saamaka un Zunta ko a Wan met medewerking van Saamaka academici. Het eerste exemplaar van het boek ‘Saamaka en de Ontwikkeling’ is op maandag 5 december overhandigd aan het grootopperhoofd der Saramaccaners, Albert Aboikoni. In gesprek met Key News Suriname gaat theoloog Frank Jabini, die voorzitter is van de stichting, in op de inhoud van het boekwerk.
Jabini geeft aan dat het boek uit 14 hoofdstukken bestaat. “Er zijn ook 100 kleurenfoto’s en een kaart van het Saamaka-gebied.” Het boek bestaat uit drie hoofddelen. In het eerste deel wordt gekeken naar de formatie van de stam. Het begint met de Afrikaanse herkomst van de voorouders, de lange reis naar de nieuwe wereld en het begin van de stam in Suriname. Vervolgens wordt gekeken naar wie de Saamaka zijn. Daarbij wordt aandacht besteed aan verschillende aspecten van hun identiteit, met nadruk op het verleden: hoe zij woonden, aten en gezond bleven. Ook hun levenscyclus met de verschillende overgangsriten van geboorte tot het graf, passeert – zij het beknopt – de revue.
Het tweede deel beschrijft de bijzondere ontmoetingen van de Saamaka met de buitenwereld. “Er wordt gekeken naar de kennismaking met het christendom, westers onderwijs en de gezondheidszorg. Verder wordt ook aandacht besteed aan het ondernemerschap onder de Saamaka”, aldus de theoloog. Het derde en laatste deel besteedt aandacht aan de hedendaagse uitdagingen en ontwikkelingen; de confrontatie van de Saamaka met de politiek en het eigen sociaal-culturele systeem. Daarnaast worden de eigen tradities kritisch bekeken. “Er wordt stilgestaan bij het probleem van huisvesting alsook het Saamaka-vonnis”, vertelt Jabini.
Tot slot worden er bronnen aangedragen voor de studie van de Saramaccaners. Dit boek bevat geschreven bijdragen van Genia Lank-Corinde, Jerry Finisie, Wilco Finisie, Franklin Jabini, Hugo Jabini, Soulamy Laurens, Olivia Lienga, Patricia Main-Levant, Renold Pansa, Tinza Pansa en Thanya Soké Fonkel. Het boek wordt begin volgend jaar gepresenteerd aan de gemeenschap.