De regering van Guyana heeft haar internationale partners in staat van paraatheid gebracht nadat een Venezolaans marineschip zich in het Stabroek Block heeft begeven en olieproductieschepen van ExxonMobil heeft gewaarschuwd dat ze in ‘betwist internationaal water’ opereerden.
President Irfaan Ali verklaarde zaterdag in een nationale toespraak dat Guyana’s soevereiniteit en territoriale integriteit gewaarborgd moeten blijven. Hij benadrukte dat de steun van internationale bondgenoten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Regionaal Veiligheidssysteem (RSS) en Brazilië, vastberaden en onvoorwaardelijk is.
Guyana heeft als reactie op de Venezolaanse dreiging lucht- en kustwachtmiddelen ingezet om de situatie nauwlettend in de gaten te houden. “Guyana blijft zich inzetten voor vrede en de rechtsstaat. We zullen diplomatieke oplossingen blijven zoeken, maar we zullen geen bedreigingen van onze territoriale integriteit tolereren,” aldus Ali.
Het incident vond plaats rond 07:00 uur lokale tijd toen het Venezolaanse marineschip *GUAIQUERI* zich in de nabijheid van het FPSO-schip *Prosperity* begaf en via de radio meedeelde dat het zich in betwist water bevond.
Internationale veroordeling
De Secretaris-Generaals van de Verenigde Naties, het Gemenebest en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) werden onmiddellijk op de hoogte gesteld. De OAS veroordeelde de Venezolaanse actie als een ‘duidelijke schending van het internationaal recht’ en een bedreiging voor de stabiliteit in de regio.
Daarnaast zijn ook de voorzitter van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), de Barbadiaanse premier Mia Mottley, en de CELAC-onderhandelaar voor het grensgeschil, de premier van Saint Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves, ingelicht en hebben zij contact gezocht met de Venezolaanse regering.
Achtergrond van de spanningen
De toegenomen Venezolaanse militaire activiteit volgt kort na het intrekken van een vergunning door de Amerikaanse regering, waarmee oliemaatschappij Chevron toestemming had om aardolieproducten uit Venezuela te verkopen. ExxonMobil produceert momenteel 650.000 vaten ruwe olie per dag in het Stabroek Block en heeft recent een gasvoorraad van 1,2 miljard kubieke voet ontdekt bij Longtail.
De spanningen tussen Venezuela en Guyana over het olierijke zeegebied zijn al langer een bron van internationale zorg. Guyana blijft echter vasthouden aan diplomatieke wegen en de steun van haar bondgenoten om de situatie onder controle te houden.
Principes van internationaal recht
Vorig jaar dreigde de situatie tussen Guyana en Venezuela te escaleren. Binnen de CARICOM top is de situatie besproken en hebben de CARICOM landen gesprekken tussen de twee landen gefaciliteerd waar voornamelijk Brazilie de voortouw in had. Suriname die ook onderdeel is van de CARICOM gaf duidelijk aan dat een vreedzame oplossing tussen de twee landen van belang is voor Suriname. “Wij steunen de principes van internationaal recht en roepen alle partijen op om geschillen via juridische en diplomatieke kanalen op te lossen,” aldus Albert Ramdin , minister van Buitenlandse Zaken vorig jaar.
De ABV Guaiquerí (PO-11) is een oceaanpatrouilleschip van de Venezolaanse marine, ontworpen voor maritieme bewaking, grensbescherming en humanitaire missies. Dit moderne vaartuig, onderdeel van de Guaiquerí-klasse, heeft een stealth-ontwerp en is uitgerust met geavanceerde radar- en wapensystemen, waaronder een Oto Melara 76 mm kanon en een 35 mm Oerlikon Millennium luchtafweersysteem. Met een lengte van 99 meter en een topsnelheid van 24 knopen biedt het schip veelzijdige operationele mogelijkheden, waaronder het inzetten van helikopters en snelle onderscheppingsboten.