De Energie Autoriteit Suriname (EAS) en de Caribbean Center for Renewable Energy & Energy Efficiency (CCREE) hebben op 12 mei een dialoogsessie gehouden waar de vraagstukken voor de hervorming van de energiesector uitvoerig zijn besproken. Tijdens de dialoogsessie waren verschillende stakeholders zoals het bedrijfsleven, consumentenkring, AdeKUS, milieu organisatie en de verschillende ministeries ook aanwezig bij het gesprek. Samen met de EAS, CCREE en de Caribbean Development Bank (CDB) wordt gewerkt aan een structurele aanpak van de uitdagingen binnen de energiesector.
De afkondiging van de Wet Energie Autoriteit Suriname en de Elektriciteitswet 2016 waren de eerste stappen in het proces van de herstructurering van de
energiesector. Er zijn drie doelstellingen vastgelegd binnen de elektriciteitswet om de prestaties en duurzaamheid in de sector te verbeteren. Een van de doelen is het verbeteren van de beschikbaarheid van elektriciteit. Ook de betaalbaarheid van de levering en het verhogen van de milieukwaliteit zijn opgenomen als doelstellingen.
Tijdens de discussie is gesproken over een Elektriciteits Sectorplan (ESP) en beslaat deze de meest cruciale elementen van de hervorming in de energiesector en wordt elke 5 jaar opgesteld en bij regeringsbesluit afgegeven. Samen met de verschillende actoren in het werkveld wordt het ESP ontwikkelt om structureel diverse vraagstukken aan te pakken en effectieve resultaten te boeken. De continuïteit van bijvoorbeeld de elektriciteitsvoorziening is namelijk essentieel, omdat de consequenties bij het wegvallen van de voorziening vérstrekkend zijn en uiteindelijk kunnen leiden tot ontwrichting van de samenleving.
Door gezamenlijk met de verschillende actoren te werken aan structurele oplossingen, kunnen in de toekomst zulke situaties worden voorkomen. Zuinig omgaan met stroom blijft noodzakelijk voor de burger, om de kosten laag te houden en zorgvuldig om te gaan met de beschikbare capaciteit. De impact op het klimaat en de energieprocessen spelen hierbij ook een belangrijke rol.
Ook het genereren van groene energie en hernieuwbare energie zijn noodzakelijk, om ons leefmilieu te behouden, en de schade aan het milieu te voorkomen. Alle beschikbare en nieuwe mogelijkheden worden hiervoor onderzocht en geanalyseerd, om voldoende te beschikken over duurzame en betaalbare energie op lange termijn.
De EAS is een onafhankelijke autoriteit die verantwoordelijk is voor de toezicht op de energiesector, het bewaken van de sectordoelen, het vaststellen van tarieven en het toezicht houden op de kwaliteit van de dienstverlening en de prestaties van de elektriciteitssector. Kortom, een toezichthoudend en aansturend orgaan in de energiesector, dat reguleert, controleert, informeert en adviseert.