In Egypte is voor het eerst in meer dan een eeuw een koninklijk graf ontdekt. Het gaat om de laatste rustplaats van koning Thoetmosis II, een farao die bijna 3500 jaar geleden regeerde tijdens de 18e dynastie. De vondst wordt door het Egyptische ministerie van Oudheden omschreven als “een van de belangrijkste archeologische doorbraken van de afgelopen jaren.”
Hoewel een groot deel van de inhoud van de tombe waarschijnlijk al in de oudheid is verplaatst, en de mummie evenals de gouden schatten ontbreken, is de ontdekking van groot historisch belang. De graftombe werd in slechte staat aangetroffen, omdat deze kort na de begrafenis overstroomd raakte. Desondanks is er voor het eerst grafmeubilair van Thoetmosis II teruggevonden, wat nieuwe inzichten biedt in zijn begrafenisrituelen en de tradities van die tijd.
De ingang naar het graf werd al in 2022 ontdekt in de bergen ten westen van de Vallei der Koningen in Luxor, waar meer dan zestig koninklijke tombes liggen. In eerste instantie dachten Egyptische en Britse onderzoekers dat de ingang zou leiden naar het graf van een koningin. Pas na verder onderzoek kwamen zij tot een opmerkelijke ontdekking: fragmenten van albasten kruiken met de naam van farao Thoetmosis II, geïdentificeerd als de ‘overleden koning’, evenals inscripties met de naam van zijn belangrijkste koningin-gemalin, Hatsjepsoet.
Met deze vondst is een van de laatste ontbrekende graven van de 18e dynastie gelokaliseerd. Het is de eerste keer sinds 1922, toen het graf van Toetanchamon werd ontdekt, dat een koninklijke tombe in Egypte aan het licht komt. Archeologen hopen dat verdere opgravingen en analyses nieuwe details zullen onthullen over het leven en de heerschappij van Thoetmosis II, evenals de complexe begrafenisgebruiken van het oude Egypte.