COL-voorzitter Hugo Blanker zegt dat de SRD 5000 die is bereikt met Ravaksur en de regering, allang is afgesproken met het Syndicaat voor Onderwijsgevenden, Wi Sa Strey. Strikt genomen moet ook nog het twk aspect van ten minste zes maanden aanmerking genomen worden zegt de COL-voorman.
Deze vakorganisatie benadrukt geen voorstander te zijn van besluiten die de inflatie aanwakkeren. “Als de regering met populaire maatregelen wil inbreken in de vakbeweging en deze ondermijnen en populistische stunts wil uithalen, zullen wij wel gek zijn om onze mensen tegen te houden”, zegt Blanker. De toezegging aan Wi Sa Strey is eerder dit jaar gedaan door de president toen de leerkrachten uit protest voor het Kabinet van de President hun misnoegen hebben geuit en eisen hebben gesteld. Er was toen een belofte gedaan dat de leerkrachten SRD 5000 aan ondersteuning zouden krijgen en een Oli Moni karta, zodat zij gesubsidieerd zouden kunnen tanken. Echter is er nooit uitvoering hieraan gegeven.
Integendeel werden de leerkrachten van het kastje naar de muur gestuurd. “Toen het akkoord is bereikt met de president, hadden zij ons toen gestuurd naar de cluster ministers, op hun beurt hebben ze ons toen verwezen naar de pas geïnstalleerde minister van Onderwijs. Die heeft wel onderwijs gefilterd en besproken. Voor de andere materiële zaken had hij toen weer doorverwezen naar de president, die had toen de minister van Arbeid, als afgezant aan gesteld van de President.”
Ondanks het heel traject te hebben doorlopen is er nog geen uitvoering gegeven aan hetgeen dat is toegezegd en dat neemt Blanker de regering kwalijk. “De mensen proberen te een spelletje te spelen” Deze uitspraken deed Blanker naar aanleiding van het bereikte akkoord met de regering en de vakbonden vrijdag. Dit principe akkoord komt de regering voordeliger uit dan die SRD 5000 van zes maanden geleden. Blanker zegt niet duidelijk te weten wat echt is bereikt. “De mensen moeten echter alvast beginnen te nemen.”
Er is een akkoord gegeven dat er eenmalig een bedrag van SRD 5000 wordt betaald aan de ambtenaren. Alleen gaan zij in december alvast SRD 4200 ontvangen en het resterend bedrag van SRD 800 op een later te bepalen datum volgend jaar. Volgens de vakbonden zou de betaling al in januari moeten plaatsvinden, maar de regering is van mening dat zij in de eerste maand van het nieuwe jaar nog niet beschikt over de gewenste middelen.
Wel zegt Blanker dat ondanks er nog geen uitvoering aan zijn akkoord is gegeven, de leden geadviseerd zullen worden om alvast te nemen wat ze krijgen. “Maar we zijn het niet mee eens dat zaken zo worden aangepakt.” Het blijven pompen van geld met onverantwoordelijke verhogingen is ook geen oplossing volgens Blanker, naar zijn inzichten moeten de prijzen in de winkels goed beteugeld worden en de nodige medische voorzieningen en andere zaken gegeven worden. “Want te veel geld pompen binnen die samenleving zal niet goed zijn voor de inflatie”, zegt hij duidelijk. Hij is voorstander van structurele oplossingen, maar tussentijds moeten de leerkrachten wel de nodige sociale ondersteuning krijgen.
De uitbetaling van de SRD 2500 koopkrachtversterking en het doortrekken daarvan voor de komende zes maanden, is nog niet ter sprake gekomen. De vakbonden hopen de komende maanden daarover een akkoord te bereiken. Ook het optrekken van de belastingvrije som zou volgens de vakbonden aangepast moeten worden. Onlangs heeft de regering deze aangepast van SRD 4000 naar SRD 7500. Dat wil zeggen dat personen die minder of tot en met het aangegeven bedrag verdienen, geen belasting zullen betalen. Volgens de vakbonden moet de SRD 7500 belastingvrije som opgetrokken worden naar SRD15.000. Als de regering dit zal doen zal zij nog meer inkomsten verliezen.