Mocht alles volgens planning verlopen valt het doek in de strijd om het nationaal schaakkampioenschap op vrijdag 2 juni. Shaief Chashawa, Jason Yeung, Pratul Panchoe en Viresh Giasi sloten na dertien speelronden in voorgenoemde volgorde elk met tien punten af.
Uitgaande hiervan zou Chashawa met de eer strijken, maar om de kampioen te bekronen wordt er echter niet naar tiebreaks gekeken. “Er moeten barrage wedstrijden gespeeld worden tussen de vier spelers”, liet Schaakbond voorzitter Marlon Kaslan in een eerder vraaggesprek met Key News weten. Het viertal zal volgens het round robinsysteem tegen elkaar spelen. Degene die de meeste punten scoort, wordt kampioen.
Aanvankelijk zou de strijd om de landstitel zondag zijn beslist, maar Giasi voelde zich niet goed na zijn gewonnen partij in de slotronde. Hij deed een verzoek voor uitstel van de barragewedstrijden. De aanvraag werd door de Schaakbond ingewilligd.
Adrenaline
“Ik ben heel enthousiast en zit vol adrenaline voor aanstaande vrijdag”, aldus Chashawa om een reactie gevraagd. “Dit wordt de eerste keer dat ik de kans krijg om kampioen van Suriname te worden.” De 23-jarige schaker laat niets aan het toeval over om zijn droom waar te maken. Hij heeft een speciaal team van collega-schakers die hem in zijn streven om kampioen te worden zal bijstaan. Het schaaktalent krijgt de nodige ondersteuning van Suradj Hanoeman, Ignasio Haakmat, Banwari Rohma, Klimsop Garcello, Amatdarso Gerrit, Ramsing Rajiv en Kalijan Ishvar. “Ik bestudeer samen met mijn team strategieën en ideeën. Zo bekijken wij waar er verbeterpunten zijn en waarop ik de nadruk ga moeten zetten tijdens mijn wedstrijden.”
Hij houdt met alle mogelijke scenario’s rekening. Een daarvan zou kunnen zijn dat hij geen kampioen wordt. “The worst case scenario voor mij natuurlijk, maar ik ben dan wel in de top 5 en dat betekent al veel in mijn schaakcarrière.” Chashawa zou deze mogelijkheid beschouwen als een leerles “dat ik nog niet ben waar ik moet zijn.” Er zal meer getraind moeten worden, “zodat ik voor de volgende keer ready ben om kampioen te worden. Het is de bedoeling om steeds te verbeteren om ook internationaal te gaan presteren.”
Op de vraag wat hij denkt dat de doorslag zal brengen; “conditie, tactieken en strategieën, omdat wij lange uren bezig gaan zijn.” Volgens hem zijn tactieken en strategie heel beslissend, “omdat degene die sneller is in het berekenen en inzien daarvan een grotere kans heeft om te winnen. Dit is ook mijn gameplan om voor succes te gaan.”
Als jonge opkomende schaker werd het hem vaker voorgehouden dat het nationaal kampioenschap het grootste toernooi is “waar jij je beste prestatie kan neerzetten. Ik keek dus altijd ernaar uit.” Hij herinnert zich de belofte aan coach Hanoeman in 2020. Ik zei tegen hem: “in 5 jaren ga ik mezelf bewijzen tijdens het nationaal kampioenschap en het olympiadeteam maken.” De jongeman is met dit huidige resultaat enkele jaren voor.
Chashawa maakte in 2012 een aanvang met schaken bij schaakvereniging Rukhmania. Vijf jaren later maakte hij de overstap naar Chess Army/Chess Academy Suriname.
Geen verwachtingen
Pratul Panchoe lijkt een man van weinig woorden en zegt desgevraagd dat hij geen verwachtingen had voor dit toernooi. Hij erkent echter dat het de droom van elke schaker is om nationaal kampioen te worden. “Dus zal zal ik het beste uit deze kans proberen te halen”, aldus de 22-jarige schaker.
“Ik heb mij alleen gefocust op de individuele wedstrijden en dezelfde strategie zal ik hanteren bij de barrage ronden.” Naar zijn zeggen is de voorbereiding een gewoonte geworden. Namelijk het spelen van een paar online wedstrijden. Deze handeling doet hij elke dag. Het schaakspel werd hem op 12-jarige leeftijd door zijn vader bijgebracht. Vervolgens volgde een inschrijving bij Combinatie Schaakvereniging.
No nonsense
“Ik wil gewoon van iedereen winnen”, houdt de 16-jarige Yeung het kort. Ook hij zal zich met behulp van de computer voorbereiden op de beslissingswedstrijden “om te kijken welke opening het beste is om te spelen.”
De telg zegt voorbereid te zijn op alle mogelijke uitkomsten. “Het gaat heel spannend zijn en alles is mogelijk als je hard genoeg werkt. Ik ga mijn beste been voortzetten.” Volgens hem is het van belang gewoon goed te spelen en steeds druk op de tegenstanders te zetten, “waardoor ze in tijdnood kunnen komen.”
Yeung begon zijn schaakloopbaan op negenjarige leeftijd bij schaakclub Free First Move. “Ik zag een poster op me school en wilde het proberen.” Twee jaren later merkte de jongeling op dat hij over het nodige talent beschikte en kreeg het avontuur een vervolg. Tegenwoordig is hij verbonden aan Schaak Combinatie Welgelegen.
Giasi, uitkomende voor Rukhmania wilde geen reactie geven op de gestelde vragen. De schaker wil zich volledig concentreren op de finale van deze strijd.