Tijdens de jaarafsluiting van de Staatsraad, benadrukte president Chandrikapersad Santokhi de rol die dit adviserend orgaan zal hebben bij de onderhandelingen met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF).
“We zijn door een zware crisis gegaan, gelukkig komen we eruit. De impact is wel te merken in de samenleving, maar de sfeer is er wel, dat is de kracht van de maand december,” sprak het staatshoofd. Hij wees tijdens zijn toespraak onder meer op de onderhandelingen met het IMF. De regering heeft volgens Santokhi geen andere optie dan nog tweeënhalve maand keihard te werken aan de gestelde doelen, zodat zij de onderhandelingen met het internationaal fonds kan starten.
Het staatshoofd bleef op donderdag 22 december stilstaan bij de betrokkenheid van het adviserend orgaan bij wetten en overeenkomsten die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van Suriname. President Santokhi noemde de decembermaand een moment van reflectie en tegelijkertijd een periode van zoeken naar hoop.
Voor een gezonde economie zal de begroting ook in balans moeten zijn, de koers moet stabiel zijn en subsidies zal geleidelijk afgebouwd moeten worden. Daarnaast zet de regering zich in om kwetsbare personen tegemoet te komen met subject subsidie. Santokhi zegt dat dit alles als een team aangepakt dient te worden, waarbij eenheid van oppositie en coalitie nodig is. Hij geeft aan dat de regering bereid is te luisteren indien er andere opties zijn. Het staatshoofd bedankte de Staatsraad voor zijn adviezen tot nu toe. Hij zegt dat het orgaan in de afgelopen periode hard heeft gewerkt. Als voorzitter had Santokhi er graag altijd bij willen zijn, maar hij heeft zijn aanwezigheid bij belangrijke issues aan de leiding van de Staatsraad overgelaten. Het staatshoofd zegt ook de zekerheid en het vertrouwen bij de Staatsraad te hebben zien groeien. Het orgaan is volgens hem in staat zelfstandig adviezen in teamverband te kunnen bespreken en af te handelen.
Volgens Santokhi zal de regering meer documenten moeten opsturen naar onder andere het IMF, waardoor de adviezen en de inzichten van de Staatsraad van eminent belang zullen zijn. Het komend jaar zullen er dan ook meer rapporten opgestuurd worden naar het adviserend orgaan; documenten die allemaal te maken met het beleid voor de verdere ontwikkeling van het land. Het staatshoofd benadrukt dat het niet alleen gaat om het instituut van de Staatsraad, maar ook de betrokkenheid van zijn partners is belangrijk.